• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs barátja a vizitdíjnak

Hírek Forrás: Népszabadság-Népszava-Magyar Nemzet

A megkérdezett szakemberek szerencsétlen döntésnek tartják a vizitdíj, illetve más egészségügyi hozzájárulások bevezetéséről szóló kormánydöntést.

Sinkó Eszter közgazdász szerint a kormány reformlépésként állítja be a vizitdíj bevezetését. Véleménye szerint ez nem több pénzügyi intézkedésnél. A remélt 30 milliárd körüli bevétellel szemben óriási károk jelenhetnek meg. Sinkó Eszter hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok azt igazolják, hogy a vizitdíj a kezelésre szorulók körében növeli az orvoshoz fordulás gyakoriságát, miközben sok ellátásra szorulót visszatart a rendszertől. Utóbbiak viszont később sokkal rosszabb állapotban mégis orvoshoz kerülnek, de akkor már kezelésük is jóval drágább lesz, mint ha idejében terápiához jutottak volna.

Pusztai Erzsébet, az MDF egészségpolitikusa aggályosnak ítéli a kormány döntését a vizitdíj bevezetésével kapcsolatban, pedig a párt programjának része volt. Úgy látja, a vizitdíj inkább célja, mint eszköze a reformnak. Varga Imre, a Medicina 2000, a legnagyobb szakorvosi szövetség elnöke szerint sem szerencsés a vizitdíj bevezetése. Elmondta, szervezete nem is javasolta, és a vizitdíj elvével sem értenek egyet. Magyarországon a betegek szokásjogai erősek és ez az eszköz nem fér bele a hagyományos orvos-beteg kapcsolatba.

Skultéty László, a GKI Egészségügy-kutató Intézet vezetője elmondta, hogy már korábban is jelezte, a bevezetés előtt meg kell vizsgálni, mi okozza a túl sok orvos-beteg találkozót. Erre az elemzésre ígéretet is tett a kormány. Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa szerint a vizitdíjból érdemi bevétel nem fog származni, de hatalmas adminisztrációval jár, és nehezebbé válik a gyógyító munka. Éger István, az orvosi kamara elnöke az egészségügy átalakításáról szóló társadalmi vitát a Magyar Távirati Irodának ócska színháznak minősítette. Emlékeztetett rá, hogy a vizitdíjat a társadalmi és a szakmai szervezetek egyaránt egyöntetűen elutasították.