• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nincs gyorsteszt a koronavírus diagnosztizálására

Hírek Frissítve 2020.02.06 Forrás: MTI
Nincs gyorsteszt a koronavírus diagnosztizálására

Az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez, kollaboratív kutatási programokat alakítanak ki.

Várhatóan csütörtökön kiengedik a kórházból a Vuhanból még korábban eljött magyar egyetemistát - közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Elmondta: a fiatal még a lezárás előtt vonattal ki tudott menekülni Vuhanból. Onnan eljutott Pekingbe, majd Európába. A repülőn kiszűrték, azért vitték be a kórházba. Ha továbbra sem mutatja a fertőzés jeleit, csütörtökön kiengedik - közölte.

A hét magyar, akik a hétvégén érkeztek, a kórházban naponta orvosi ellenőrzésen esnek át. Mivel a lappangási idő átlagosan öt nap, csütörtökön és pénteken fokozottan figyelik majd őket.

Szlávik János kitért arra is: rengetegen érdeklődnek amiatt, hogy szeretnének "gyorstesztet" csináltatni. Ilyen a koronavírusra nem létezik. Arra csak diagnosztikai tesztek vannak, amelyeket Magyarországon kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központban végeznek - ismertette.

Ismét emelkedett a halálozások száma, de reménykeltő fordulatok történtek a betegség kezelésében

Szerda éjfélig egy nap alatt 73 ember veszítette életét az új koronavírus okozta megbetegedés következtében, miközben három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy a szerdai halálozások közül 70 történt Hupej tartományban, és csupán három a szárazföldi Kína egyéb részein. A járvány ezzel világszerte mindeddig összesen 565 halálos áldozatot követelt, Kína szárazföldi területén kívülről egy esetet Hongkongból, egyet pedig a Fülöp-szigetektről jelentettek.

A szárazföldi Kínában ezzel 28 018-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma, ennek jelenleg több mint 70 százalékát teszik ki a Hupejben kezelt páciensek, és több mint egyharmadát a tartomány székhelyén, Vuhanban azonosított betegek.

A bizottság által közölt adatok szerint a fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány már második napja mérséklődik a járvány kiindulási pontján: Vuhanban jelenleg 4,09 százalékon, Hupej egészében pedig 2,79 százalékon áll, miközben Kína szárazföldi részének egészét tekintve alig haladja meg a 2 százalékot.

A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek állapotát tekintve is eltérést mutatnak az adatok: míg Hupejben a páciensek 16,68 százalékának állapota súlyos, Kína többi részén ez az arány 9,9 százalék.

Keddhez képest csökkenés volt megfigyelhető az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számában, ami január 28-a óta először fordult elő.

Vuhanban eközben csütörtökön megkezdték a Remdesivir ebola elleni vírusölő szer klinikai tesztjének harmadik szakaszát, amivel a készítmény közelebb kerül ahhoz, hogy jóváhagyják az alkalmazását a vírus elleni kezelésben. A Gilead Sciences Inc. amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett szert Vuhanban 761 páciensen tesztelik. Az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizált fertőzöttet Remdesivirrel kezelték, és állapota javult - számoltak be a páciens orvosai a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban a múlt héten.

A kelet-kínai Csöcsiang Egyetem szakértői pedig kedden értek el áttörést, amikor az előzetes laboratóriumi tesztek során az Abidol és Darunavir nevű készítményeket hatásosnak találták a vírus szaporodásának megakadályozásában. A kutatócsoportot vezető Li Lan-csüen az eredmény alapján javaslatot tett a Nemzeti Egészségügyi Bizottság felé, hogy a készítményeket alkalmazzák a fertőzöttek kezelésére. Csen Cuo-ping, a kutatócsoport egy másik tagja pedig arról számolt be, hogy a két készítményt Csöcsiang tartományban már el is kezdték alkalmazni az ottani betegeken - olvasható a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán. Az 57 millió lakosú kelet-kínai tartomány eddig a második legtöbb fertőzöttet jelentette Hupej után, azonban a 954 páciens közül már 81 meggyógyult, a betegség pedig eddig egyetlen halálesetet sem okozott ezen a területen.

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA), amelynek hazai tagja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), a koronavírusok elleni küzdelemre alkalmas eszközeik felmérésére, összesítésére, majd együttes alkalmazására kérte fel tagjait.

Ezek közé tartoznak:

·         a koronavírussal fertőzött betegek kezelése során potenciálisan hasznosítható diagnosztikumok, biomarkerek,

·         jóváhagyott terápiák vagy fejlesztés alatt álló vegyületek,

·         a fejlesztés támogatására vagy új kezelések ellenőrzésére alkalmas adatok, sejtvonalak, illetve a biobankokban letétbe helyezett klinikai minták, vírusanyagok és vírustörzsek.

A koronavírus diagnosztizálását és kezelését, illetve a vakcinák fejlesztésének felgyorsítását európai, úgynevezett kollaboratív kutatási programok kialakításával kívánja segíteni a közösség. Az ilyen típusú együttműködések már több globális egészségügyi válság, így az Ebola kezelésében is sikerre vezettek, többek között két új vakcina és négy új diagnosztikum kifejlesztését eredményezték, és a remények szerint felgyorsíthatják a CoV járvány kezelésére szolgáló erőforrások kifejlesztését.

Főorvos: hazaengedték a kórházból a magyar egyetemistát

Hazaengedték a kórház elkülönített részlegéből azt a magyar egyetemistát, aki januárban hagyta el a fertőzött Vuhant - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa csütörtökön az MTI-vel. Szlávik János elmondta: a fiatalember panaszmentes volt és az ápolás ideje alatt is végig láztalan, egészséges volt, a laboratóriumi vizsgálatai semmilyen kóros eredményt nem mutattak. A vuhani egyetemen tanuló fiatal januárban vonattal hagyta el a fertőzött várost, majd Pekingből repülőgépen érkezett Budapestre. A főorvos hozzátette: a hét, szintén Vuhanból repülővel hazaszállított magyar állampolgár is panaszmentes. Továbbra is karanténban, orvosi megfigyelés alatt vannak, állapotuk kielégítő.  A kórházban jelenleg koronavírus-fertőzésre gyanús embert nem kezelnek - emelte ki Szlávik János.

Képünkön: Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren - A Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A repülőtéren eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el a koronavírus-járvány miatt, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre. MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink