• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs sehol influenza-járvány Európában

Hírek Forrás: OEK

Az idén fertőző influenza vírusok egy része eltér a jelenlegi védőoltásban található vírusoktól.

A 40. naptári héttől rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy Európában nő azon országok száma, ahol sporadikus megbetegedéseket okoznak az influenza vírusok, azonban semmi jel nem mutat arra, hogy a Régióban megkezdődött az influenza szezon. A járványügyi helyzet a korábbi évek azonos időszakához hasonlóan alakult.

A 2014/2015. évi influenza szezonban az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójához tartozó 53 ország - beleértve az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokat is -, az influenza surveillance adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által működtetett európai surveillance rendszernek (TESSy) jelenti.

E jelentések szerint a 49. héten 34 országban alacsony volt az influenza aktivitása, egyedül Málta minősítette közepesnek az aktivitást az influenzaszerű megbetegedések száma alapján. Kilenc ország jelezte, hogy az előző héthez viszonyítva nőtt az influenzaszerű vagy a heveny légúti megbetegedések száma.

Az influenzaszerű és/vagy heveny légúti megbetegedéssel orvoshoz fordulók gyakorisága egyedül Észtországban haladta meg az országra jellemző járványküszöböt, azonban influenzavírusok jelenlétét a virológiai vizsgálatok még nem igazolták.

Húsz országból jelentettek sporadikus, laboratóriumi vizsgálattal megerősített influenza megbetegedéseket, Hollandiában és az Egyesült Királyságban (Anglia) az influenza járványos terjedését regionálisnak minősítették.

A virológiai vizsgálatok alapján megállapítható, hogy idén a 40-49. hét között a sentinel mintákban kimutatott 170 influenzavírus kétharmada, 111 (65%) A típusú (67 A/H3N2/ altípusú, 18 A/H1N1/pdm09 altípusú, 26 nem tipizált) és 59 (35%) B típusú volt.

A TESSy-be érkezett laboratóriumi jelentések szerint az A(H1N1) pdm09 és a B típusú influenza vírustörzsek hasonlóak az idei szezonra gyártott influenza vakcinákban található törzsekhez. Az A(H3N2) vírusokat tekintve az európai helyzet hasonló az Egyesült Államokban tapasztalthoz: a vírusok többsége eltér a jelenlegi vakcinákban található vírustól.