• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

NNGYK: Hatásos és biztonságos a hepatitis B elleni védőoltás

Hírek 2024.09.16 Forrás: MTI
NNGYK: Hatásos és biztonságos a hepatitis B elleni védőoltás

"Az interneten terjedő álhírek még azokat is elbizonytalaníthatják, akik egyébként fontosnak vélik a védőoltásokat".

Hatásos és biztonságos a 7. osztályos gyermekek hepatitis B elleni védőoltása - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint a hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, amely az egész világon rendkívül elterjedt. Különösen a hepatitis B vírus általi fertőzés okozhat súlyos elváltozásokat, ez a májzsugor és a májrák legfőbb okozója. A vírus nagyon fertőző, akár egyetlen csepp testnedvvel vagy vérrel is átvihető. A fertőzés akár krónikussá is válhat, hosszú távú egészségromlást okozva.

A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályos tanulók életkorhoz kötött, kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak három részletben - ismertették, hozzátéve, hogy az első oltást szeptemberben adják be. A közleményben azt hangsúlyozták, hogy a gyermekek immunrendszerének érése a magzati kortól kora serdülőkorig tart, a veleszületett immunitás mellett rendkívül fontos a megfelelő szerzett ellenállóképesség kialakulása is, melyben a védőoltásoknak fontos szerepük van.

A társadalom többsége tisztában van és elfogadja a gyermekkori védőoltások szükségességét, az általuk nyújtott védelmet értéknek tekinti, azonban az interneten terjedő álhírek még azokat is elbizonytalaníthatják, akik egyébként fontosnak vélik a védőoltásokat - hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy az iskolai kampányoltásként végzendő hepatitis B elleni védőoltást egy az EU-ban már 2001 óta alkalmazott vakcinából fejlesztették ki annak érdekében, hogy egy tiomerzál tartósítószert nem tartalmazó vakcina jöjjön létre. Hasonlóan más gyógyszerekhez, az úgynevezett "HBVAXPRO" vakcina engedélyezése is olyan szigorúan szabályozott preklinikai és klinikai adatokon alapult, melyek alapján a készítmény hatásossága és biztonságossága vizsgálható - tájékoztattak, hozzáfűzve, hogy az oltóanyagot az EU tagállamainak gyógyszerhatóságai értékelték, és egyértelműen igazolták  a készítmény hatásosságát és biztonságosságát.

A "HBVAXPRO" 5 mikrogrammos oltóanyag, a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező többi gyógyszerhez és oltóanyaghoz hasonlóan biztonságosan alkalmazható az orvosszakmai szabályok figyelembe vételével - áll az NNGYK közleményében.

Kapcsolódó hírek