• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nobel-díjasról nevezték el az új kutatóközpontot

Hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Az új biofizikai kutatóközpont másfél milliárd forint összértékű eszközparkkal van felszerelve.

Világszínvonalú kutatóközpontot adtak át a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben. A másfél milliárd forint összértékű eszközparkkal felszerelt biofizikai kutatóközpont létrehozásának alapkoncepciója, hogy egy tudományos kérdést a molekuláris szinttől az állatkísérleteken át egészen a betegágyig lehessen eljuttatni. A kedden átadott új központ névadójának az 1961-ben orvosi-élettani Nobel-díjjal jutalmazott magyar biofizikust, Békésy Györgyöt választották.

A kutatóközpont ünnepélyes átadásán dr. Kellermayer Miklós intézetigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a központ jelentőségét hangsúlyozva megjegyezte, a világszínvonalú eszközpark létrejöttével egy álom vált valóra. Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes a Békésy György Biofizikai Kutatóközpontot egyfajta erőműhöz hasonlította, mely tovább növeli az intézet tudományos kapacitását, egyúttal lehetőséget teremt az egyetem falain belüli együttműködésekre. Hozzátette: az új központ mind az elméleti, mind a gyakorlati kutatók számára kiemelkedő értéket képvisel.

Az intézet célja egy világszínvonalú eszközpark létrehozása volt, amely hatékonyan szolgálja az egyetem biofizikai és hozzá kapcsolódó kutatásait, valamint a hazai tudományosságot – mondta köszöntőjében dr. Szász Károly kancellár. A központ alapkoncepciója egy tudományos kérdést eljuttatni a molekuláris szinttől az állatkísérleteken át egészen a betegágyig – fejtette ki. Beszédében kitért a kutatóközpont névadójának választott Békésy György életútjára, aki magyar biofizikusként 1961-ben „a belső fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért" kapott orvosi-élettani Nobel-díjat – annak ellenére, hogy ő maga nem volt orvos. Elmondta: a távközléssel foglalkozó mérnökök Békésyt „az eddig egyetlen Nobel-díjas postamérnökként" tartják számon.

A kancellár elismerését fejezte ki az Általános Orvostudományi Karnak és az intézetnek, hiszen az új biofizikai kutatóközpont létrejöttével 2009 és 2018 között belső forrásokból és pályázatokból mintegy 1,5 milliárd forint összértékű eszközzel bővült a laboratórium műszerparkja. A világszínvonalú központ jelentőségét bizonyítja, hogy az említett időszak alatt több mint 778 millió forint kutatási bevételt termelt az intézet az új eszközökkel – mondta a kancellár. (A kutatóközpontban a többi között ún. lézer pásztázó konfokális mikroszkóp, nanobiotechnológiai és in vivo képalkotó központ, multifoton mikroszkóp, valamint atomi felbontású AFM-készülék is helyet kapott.)

Legolvasottabb cikkeink