• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nők, legyetek kicsit önzőbbek! Foglalkozzatok magatokkal is!

Hírek 2018.09.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Nők, legyetek kicsit önzőbbek! Foglalkozzatok magatokkal is!

A FEME egy női egészségvédelemmel foglalkozó betegszervezet, amely az egész régióban unikumnak számít.

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész régiónkban nincs olyan betegszervezet, amely átfogóan foglakozna a nőgyógyászati problémákkal, olyan nőket érintő témákkal, amelyeket a társadalom gyakran tabuként kezel. Ezt a hiányt kívánja pótolni a Felelősen Magadért Egyesület (FEME), amelynek megalakulását az alapítók szerdán jelentették be.

Sokszor ismételt tény, sőt kicsit már közhely is, hogy a nőknek számos területen kell helyt állniuk. Egyszerre dolgozó nők, feleségek, anyák, a családi tűzhely melegítői, programfelelősök. E számos feladat között gyakran nincs idejük magukra, magukba figyelniük, így elhessegetik a testük azon jelzéseit, amelyek sokszor súlyos nőgyógyászati problémák előhírnökei. Amikor pedig már akkora a baj, hogy muszáj orvoshoz menni, előfordul, hogy túl késő.

A legfrissebb statisztikák szerint évente 2200 nő hal meg mellrákban, 400 méhnyakrákban, 700 petefészekrákban. Ráadásul a nem halálos betegségek is teljesen meg tudják keseríteni a nők életét, így például a mióma, vagy az endometriózis. A testi bajok gyakran a lelki egészséget, a párkapcsolatokat is tönkreteszik, sok nő mégsem beszél szívesen ezekről a problémákról még a barátnőivel sem. Inkább fordul az internethez, ahol valószínűleg még jobban összezavarodik, hiszen nehéz eligazodni a gyakran ellentmondó információk között.

Minderről a FEME megalakulását bejelentő tájékoztatón volt szó, ahol az ismert tévés műsorvezető, Jaksity Kata, az egyesület elnöke elmondta: a tíz alapító éppen azért döntött úgy, hogy összefog, ismertségüket, befolyásukat és szakmai tudásukat arra használják, hogy mind több nőtársuk figyelmét felkeltsék és segítsenek nekik. Saját példájukkal, saját élettörténetükkel, vagy éppen saját betegségükkel. Céljuk, hogy hiteles információkat juttassanak el nőtársaikhoz, ráébresszék őket, nincs tabutéma, ők is nyugodtan elmondhatják, megoszthatják saját problémáikat.

Rangos Katalin műsorvezető, aki szintén egyik alapítója az egyesületnek azt mondta, a nők gyakran többet foglalkoznak szeretteikkel, mint saját magukkal. Pedig, ha nem törődnek magukkal, és bekövetkezik a baj, azt nem csak ők, hanem a szeretteik is megszenvedik. Épp ezért azt szeretné, ha a nők "kicsit önzőbbek lennének, és magukra is jobban odafigyelnének". Az egyesület jó terep arra, hogy a nők nyíltan beszéljenek a derékvonal alatti dolgaikról is - tette hozzá.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője, a FEME ügyvezető elnöke elmondta, hogy bár az egyesületben mint magánszemély vesz részt, a Richter munkatársaként számos nemzetközi tapasztalatot gyűjtött össze. Így például látta, hogy az Egyesült Királyságban és Franciaországban a hasonló női szervezetek nagyon erősek és rengeteget tudnak segíteni a nőgyógyászati problémákkal küzdő nőknek. Nemcsak azzal, hogy fórumot teremtenek nekik, hanem azzal is, hogy egységes fellépésükkel a döntéshozókhoz is eljuttathatják véleményüket.

Jaksity Kata megerősítette a magyar szervezet egyik célja szintén az, hogy a FEME-ben kiforrott vélemények, tapasztalatok megkerülhetetlenek legyenek. Akár úgy is, hogy szakmai tanácsokkal, rendelettervezetekkel segítség a döntéshozók munkáját.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink