• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nőtt az önrész, fogyatkoznak a holland betegek

Hírek Forrás: GYEMSZI-ESKI

Több magyarázatot is próbálnak megfogalmazni a holland szakemberek.

Hollandiában a kórházi ellátás volumene csökken, ami összefüggésbe hozható az egészségbiztosítás önrészének növekedésével - olvasható a Dutch News információira hivatkozva a GYEMSZI-ESKI honlapján.

Többéves növekedés után a kórházi ellátás igénybevétele rohamos csökkenést mutat Hollandiában. A jelenségre több magyarázatot is próbáltak adni, pl. hogy a szakorvosok felhagytak a betegek túlkezelésével, a betegek már nem esnek kétségbe apró panaszok miatt, vagy a háziorvos fontosabb szerepet játszik. Azt is feltételezik, hogy az egészségügyi miniszter ellátásra vonatkozó egyezsége valójában működik.

Régebben a kórházak minden évben néhány százalékos növekedést mutattak a betegforgalmi rátákban. Hosszas tárgyalások után a betegforgalom növekedésének arányát az egészségügyi kiadások 2,5%-ában rögzítették. 2013-ban azonban a számok egy szokatlan trendet mutatnak, ahol a volumenek növekedése helyett csökkenés tapasztalható.

Mindez nem hozható összefüggésbe a szakorvosok fizetésével. Az ellátásra vonatkozó megegyezés kiiktatta a szakorvosok pénzügyi érdekét, amely a nagyobb számú beteg ellátásából adódna. A betegforgalom csökkenése azonban nem szerepelt a kórházak kívánság listáján.

A biztosítók hirtelen megfeledkeznek a költekezés 2,5%-os növekedésről és csökkentenék a kórházi kiadásokat. A kórházvezetők és az orvosok szeretnének tenni valamit a betegforgalom csökkenésének megállítása érdekében, de ez hatáskörükön kívül van. A betegek nem jönnek kezelésre, és az otthonmaradó betegektől nem lehet pénzt szerezni.

A jelenség oka valószínűleg abban rejlik, hogy a betegek a lábukkal szavaznak. Az egészségbiztosítás évi önrésze 2012-ben 150 euróról 220 euróra emelkedett, majd 2013-ban hirtelen 350 euróra. A magasabb önrész következtében az emberek kevésbé hajlamosak sürgősségi ellátást igénybe venni kisebb panaszok miatt, és inkább a háziorvosukhoz fordulnak vagy vény nélküli gyógyszereket vesznek. A kérdés felmerül, hogy az emberek a szükséges ellátás nélkül maradnak-e és nem lesz-e később több súlyos beteg annak következtében, hogy nem tudták megfizetni az ellátást.

Legolvasottabb cikkeink