• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Növekedett a Richter profitja

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

2013 első háromnegyed évében a teljes árbevétel forintban mérve 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A Richter Gedeon Nyrt. harmadik negyedévi konszolidált adózott eredménye 27 százalékkal 11 milliárd 344 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 8 milliárd 927 millióról, az üzemi eredmény pedig 11,6 százalékkal 12,2 milliárd forint fölé emelkedett, közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön.

A harmadik negyedévi árbevétel 7,1 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, 82 milliárd 596 millió forintot ért el. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 10 százalék körüli növekedésre számítottak a főbb sorokon: 85 milliárd forintos árbevételt és 11,2 milliárd forintos üzemi eredményt vártak.

A nemzetközi számviteli szabványok alapján készült gyorsjelentés szerint 2013 első háromnegyed évében a teljes árbevétel forintban mérve 7,1 százalékkal (euróban 5,2 százalékkal) nőtt az előző év azonos időszakával összehasonlítva, 260 milliárd 473 millió forintot tett ki. A bázisidőszakhoz képest az euró-forint árfolyam kismértékben gyengült.

Az üzleti tevékenység eredménye forintban mérve 6,2 százalékkal 42,162 milliárd forintra (euróban kifejezve 4,3 százalékkal 142,2 millió euróra) bővült, amely annak a következménye, hogy az árbevétel és a fedezeti összeg növekedésének pozitív hatását részben ellensúlyozta a marketing költségek emelkedése, írta a társaság.

Magyarországon az első kilenc hónapban 25 milliárd forintot tett ki az árbevétel, amely kismértékű, 2,8 százalékos növekedést jelent a bázis időszakhoz képest. A magyarországi piacszabályozási rendszer érdemben nem változott, a korábbi években tapasztalt jelentős forgalom visszaeséseket követően a piac végre stabilizálódott. Az árbevétel növekedése elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek volt köszönhető.
A Magyarországon kívüli piacokról származó árbevétel 2013 első háromnegyed éve során 794,5 millió euró volt, 43 millió euróval, 5,7 százalékkal több a bázis időszakinál elsősorban a jelentősen megnövekedett kínai, román, valamint egyes, az EU régióba tartozó piacok megemelkedett forgalmának eredményeként.

A csoport beruházásainak összege az immateriális javak beszerzésével együtt 2013 első háromnegyed évében 21,4 milliárd forint volt, szemben a bázisidőszaki 18 milliárddal. A
biotechnológiai kutatás-fejlesztés és gyártás magyarországi kapacitásainak kialakításához kapcsolódó beruházás összege 1,5 milliárd forint volt 2013 első kilenc hónapjában.

A bázisidőszakhoz képest az értékesítési és marketing költségek jelentősen növekedtek; ez részben a vizsgált időszakban tovább bővülő nyugat-európai nőgyógyászati értékesítési hálózat költségeivel és az Esmya piaci bevezetésével kapcsolatos marketing és promóciós költségek emelkedésével, részben a kínai piaci értékesítési és marketing tevékenység átvételével magyarázható.

A pénzügyi tevékenység eredménye 2013 első kilenc hónapjában 240 millió forint nyereség volt, szemben a 2012 azonos időszakában elért 537 millió forintos nyereséggel. Az egy részvényre jutó eredmény "alap" formája a vizsgált időszakban 214 forint/részvény (0,72 euró/részvény) volt, ami a 2012 első háromnegyed évében elért 200 forint/részvény (0,69 euró/részvény) értékhez viszonyítva forintban számolva 7,0 százalékos (euróban mérve 4,3 százalékos) növekedést jelent.

A Richter papírjaival a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek, a részvények szerdai záróára 4110 forint volt.

Legolvasottabb cikkeink