• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat

Hírek Forrás: Weborvos összeállítás

Minimum ennyi kellett az egészségügybe igyekvőknek a négy orvosegyetemen a bejutáshoz.

A felvi.hu honlapon megjelent ponthatárok szerint államilag finanszírozott nappali alapképzésben a Semmeweis Egyetemen az általános orvos képzésnél 441 pont volt a határ, a gyógyszerész képzéshez 403, a fogorvosképzésre való bejutáshoz 437 pont kellett. A Debreceni Egyetemen az általános orvosi képzéshez 425, a gyógyszerészkaron 401, a fogorvosin 420 pont kellett a bejutáshoz.

A Pécsi tudományegyetemen az orvosi karon 420 pont volt a határ, itt a fogorvosképzéshez 418 pont, a gyógyszerész karra jelentkezőknek 386 pont volt elég. A Szegedi Tudományegyetemen 426 pont kellett az általános orvosképzésre jelentkezőknek, míg a gyógyszerész karon 385 pont volt az alsó határ az államilag finanszírozott helyekre.

A Semmelweis Egyetemre kellett a legtöbb pont
Az orvos- és egészségtudományi területen a Semmelweis Egyetemen volt szükség a legtöbb pontra a bejutáshoz - adta hírül az intézmény honlapja. Az Egészségtudományi Karon a leendő gyógytornászoknak és dietetikusoknak volt szükségük a legtöbb pontra, 423-ra, illetve 396-ra. A most nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárokból egyértelműen látszik, hogy az egyetem megőrizte pozícióját, és a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az orvos- és egészségtudományi képzések terén, a Semmelweis az első választása a hallgatók többségének, a túljelentkezés három-négyszeres – hangsúlyozta Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. A múlt évihez képest szinte minden képzésen emelkedtek a ponthatárok. Részletek a teljes cikkben

Szegeden is mérleget vontak
A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a tavalyinál 89-cel több, 6234 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán a Tisza-parti városban. Karsai Krisztina a felvételi ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón elmondta, egyaránt emelkedett az állami ösztöndíjasok és az önköltséges képzésre felvettek száma - tudósított az MTI. A munkaerőpiaci igényekre figyelemmel az intézmény növelte a duális képzések számát, három karon - mérnöki, mezőgazdasági, természettudományi és informatikai - nyolc szakon indult ilyen. Szintén a munkaadók visszajelzései alapján indultak új mesterszakok is, amelyek közül az ápolás és a fizikoterápia, illetve az élelmiszermérnöki szakot emelte ki a rektorhelyettes.

Karsai Krisztina kitért arra, hogy szeptemberben mintegy ezer külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait Szegeden. Az egészségügyi területen induló önköltséges, idegen nyelvű képzéseken mintegy 400, a Stipendium Hungaricum programban 193 külföldi hallgató tanul majd, a központi eljárásban pedig 311 nem magyar állampolgárt vettek föl.

Debrecenben is több a gólya
A DE 14 kara közül 8 karon nőtt a felvett hallgatók száma. A tavalyihoz képest a legnagyobb, mintegy 35 százalékos növekedés a nyíregyházi egészségügyi karon volt. A legtöbb hallgató a gazdaságtudományi (1137), a bölcsészettudományi (993) és a természettudományi (710) karra nyert felvételt. A szakok közül a legtöbben az ápolás és betegellátás (254), valamint az általános orvosi szakra (219) jutottak be.

A legnépszerűbb mesterszak az egészségügyi tanár, a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, a létesítménymérnöki, a biotechnológiai és a vegyész volt - tudósított az MTI az intézmény sajtótékoztatójáról.

Továbbra is a legnépszerűbbek az egészségügyi szakok
A tavalyinál hat százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), ahol 4856-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t. A PTE ismertetése szerint a képzések között továbbra is a legnépszerűbb az általános orvos, az ápolás és betegellátás, valamint a pszichológia szak. A létszámnövekedésben az osztatlan tanári képzések (263 hallgató), az egészségtudományi szakterület szakjai, valamint a műszaki terület duális képzései is szerepet játszanak - írták a közleményben, amelyben az utóbbi négy év legeredményesebb felvételi eljárásának nevezték az ideit.