• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyitott laborok, élethű betegszimulátorok

Hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Az SE Egészségtudományi Karának nyílt napja népszerűnek bizonyult.

A gyógytornász, a dietetikus és a szülésznő szakirányok kerültek dobogós helyekre a látogatók száma alapján az Egészségtudományi Kar (ETK) múlt pénteki nyílt napján. Az érdeklődőket reggel kilenc órától délután kettőig folyamatosan oktatással kapcsolatos tájékoztatók és nyitott laborok várták.
Az ETK bejárata előtt már kapunyitáskor sokan várakoztak, az eseményre az ország minden tájáról érkeztek középiskolások, idén a tavalyinál is többen, csaknem nyolcszázan látogattak el a nyílt napra, ahol a képzésben részt vevő oktatók és hallgatók jóvoltából a kar valamennyi szakiránya, specializációja és mesterképzése bemutatkozott.

A korábbi évekhez hasonlóan elsősorban a dietetikus, gyógytornász, szülésznő és védőnő szakirány után érdeklődtek, de sokan szerettek volna információhoz jutni az ápolóképzésről is.

A képzési tájékoztatók mellett a középiskolásokat bemutatók is várták a nyílt napon. A diákok élethű szimulátorokon ismerkedhettek meg a beteg vitális paramétereinek mérésével, használhatták az ehhez szükséges eszközöket, például monitort, vérnyomásmérőt, fonendoszkópot. A csecsemő- és gyermekápolási kabinetben betekintést nyerhettek az újszülött-, koraszülött- és gyermekápolásba; a “Baby" szimulátor mellett pedig megismerkedhettek azzal a nemrég beszerzett szimulátorral, amely a betegmonitorozás gyakorlásának eszköze. Ugyancsak megtekinthették a koraszülött-ellátás néhány speciális eszközét, valamint egy koraszülött baba mását kézbe is foghatták. A felnőtt demonstrációs teremben a mindennapos ápolási beavatkozásokat mutatták be, a jövőbeli hallgatók kipróbálhatták a gyakorlati oktatáshoz szükséges eszközöket.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja köszöntőjét követően a szülészeti szimulációs laborban folyó bemutatóhoz csatlakozott, ahol elmondta, hogy a szülészeti szimulációs baba a kar egyik legújabb büszkesége, melyen nem csak a kar ápoló, mentőtiszt, védőnő hallgatói gyakorolhatnak, hanem az orvosképzésben és posztgraduális szakorvosképzésben résztvevők is. Kiemelte, az országban csak az ETK-n használják ezt az oktatási szimulációs eszközt, mely a normál szülés fázisai mellett a fej- és farfekvéses szülés, a méhlepény megszülése, a vállelakadás, a baba nyakára tekeredő köldökzsinór bemutatására is alkalmas, a legmodernebb számítógépes program segítségével.

A diákok a nyílt napon a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék élettan laborját is megnézhették, ahol az alapozó tantárgyakból – biológia, élettan, anatómia – kaphattak ízelítőt. Emellett további tájékoztatókon kérdéseket tehettek fel a munka- és karrierlehetőségekről, a külföldi tanulmányokról, a kollégiumi elhelyezésről, az ösztöndíjakról és a hallgatói életről is.

A dékán ebben az évben is nagyon sikeresnek értékelte a nyílt napot, hiszen észrevehetően egyre több középiskolás érdeklődik a képzéseik iránt. Dr. Nagy Zoltán Zsolt reményét fejezte ki, hogy a szakemberek utánpótlása folyamatos lesz, ennek érdekében indították el 2017-ben a régóta hiányzó egészségügyi tanárképzést is a karon.

Legolvasottabb cikkeink