• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Obezitológus? – Az meg mi fán terem?

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Manapság ezernyi új szóval gyarapodik szókincsünk, de sokan kapják fel ma is a fejüket, ha az „obezitológus" szót hallják.

Mit is rejt e kifejezés? –kérdeztük Prof. Dr. Bedros J. Róbert főigazgató urat, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító-elnökét.

Ha csak egy mondatban foglalnám össze, akkor azt mondanám, hogy az elhízás gyógyításával foglalkozó szakembert jelenti. Azonban az, hogy mára ez a kifejezés hivatalosan is elfogadottá válhatott, nagy utat kellett megtennünk. Az elhízással és annak kezelésével, a magyar orvostudomány már hosszú évtizedek óta foglalkozik, s akkor is voltak és vannak kiváló szakemberek e területen. Sok kollégámmal együtt (pl.: Pados, Paragh, Karádi, Halmy, Simonyi, Jermendy, Fövényi) – már régóta foglalkozunk az elhízástudománnyal.

E területen régebben volt egy-két kisebb társaság, azonban mára már vezető társaság kizárólag a MOMOT maradt, köszönhetően kimagasló szakmai, tudományos és társadalmi aktivitásának.

A Társaságot 2007-ben alapítottam, s a szoros értelemben vett elhízástudományt kiegészítettem az eredményes kezeléshez elengedhetetlen mozgásterápiával is.

Társaságunk vezetése kizárólag szakképzett obezitológusokból, a Tudományos Tanácsunk pedig a hazai orvostudomány szaktekintélyeiből, akadémikusokból, professzorokból áll, továbbá több száz tagunk soraiban számos képzett obezitológus van jelen. Az elhízással, mint betegséggel való foglalkozás fontosságát jelzi, hogy a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság tavaszi kongresszusának fővédnöke Áder János köztársasági elnök úr, védnöke pedig Balog Zoltán úr, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere volt.

Milyen céllal és feladatra hozta létre a Társaságot?

Már az alapításkor felmerült a gondolat bennem, hogy az elhízás gyógyítására speciálódott orvosok részére megfelelő szakképzési hátteret és államilag elfogadott vizsgalehetőséget kell biztosítani, s ezzel megfelelő szakmai szintre emelni az obezitológiát.

Ezt egy évekig tartó folyamat és sok akadály leküzdése követte: társaságunk egyedüliként kidolgozta az elhízás kezelésének korszerű szakmai és szervezeti irányelveit, mely munkában legtöbb feladat Simonyi főorvos úrra hárult, köszönet érte.

Aztán következett az obezitológusképzés szakmai feltételrendszerének kidolgozása, a képzőhelyek feltételeinek, a képzés összeállításának kidolgozása. A másik nagy kihívást magának az obezitológus licenszvizsgának a Belgyógyászati Szakmai Kollégium által történő elfogadtatása jelentette. Rendkívül hálás vagyok a Kollégium tagjainak - akikkel többször vitattuk meg a képzés, a vizsgáztatás, s egyáltalán az obezitológus licencvizsga létjogosultságát -, hogy szakmai tanácsaikkal és támogatásukkal segítették, hogy mára már valóban léteznek obezitológusok.

Mindezek után már csak egyetlen lépés volt hátra, a legfontosabb, az Emberi Erőforrások Miniszterének engedélye, hogy a képzés valójában elindulhasson. Balog Zoltán miniszter úr felismerve a mára már népbetegségként aposztrofálható elhízás és kísérőbetegségei kezelésének társadalmi és nemzetgazdasági hatásait, rövid idő alatt engedélyezte ezt és innentől kezdve már a Nemzeti Vizsgabizottság égisze alatt képezzük az obezitológusokat. A képzésben a MOMOT szerepét egyértelműen nevesíti az egészségügyi közlöny is.

Napjainkig milyen eredményeket sikerült elérniük önkéntes vállalásaik teljesítésével?

Büszkén mondhatom, hogy idáig 54 szakembert vizsgáztattunk le és ezzel egy komoly előrelépést tettünk a hazai orvoslás ezen területén és elismertté tettük az obezitológusokat a gyógyításban.
A MOMOT szervezésében kialakítottunk egy Országos Obezitológus Hálózatot, így lefedve szinte egész ország területét.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban megálmodtam az Országos Obezitológiai Centrumot és ezzel párhuzamosan a MOMOT keretein belül megalapítottam az Országos Obezitológus Fórumot is.

Az Obezitológiai Centrumban a legkorszerűbb szakmai irányelvek szerint és komplexitásában kezeljük az elhízott betegeket. Az elmúlt évben pedig – hagyományteremtő céllal - a MOMOT rendezte meg az „Elhízás Elleni Napot", csatlakozva ezzel az Európai Elhízásellenes Naphoz.

Ahogyan itt hallgatom Önt, valóban komoly és hosszú utat kellett a sikerig bejárniuk, de emlékeim szerint idén éppen a MOMOT megalapításáért és az elhízástudomány területén elért szakmai és társadalmi munkájáért kapta meg Köztársasági Elnök Úrtól a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét.

Igen, s ennek rendkívüli módon örültem, mert ezzel nem csak az én munkásságom, hanem társaságom megalapításának helyessége, kollégáim munkássága, valamint az obezitológus szakma létjogosultsága is elismerésre került a legmagasabb szinten.

Mindezzel így befejeződött az a hosszú út, amellyel elértük azt, hogy az obezitológus nem fán terem, hanem nálunk, a MOMOT-nál is vizsgázik és majd kimagasló szakmai tudásával segíti az elhízott betegek gyógyulását.

Így lett nálunk komoly és elismert orvostudományi szakág az obezitológia...

Véleményem szerint a képzés és az állami diploma létrejöttével mára már egyértelműen elkerülhető, hogy valaki vizsga nélkül obezitológusnak hirdesse magát, ezzel félrevezetve a betegeket (az állami vizsgát tett szakemberek névsorát lásd az obezitologusok.hu honlapon).

Társaságunk az obezitológusok képzése, vizsgáztatása elengedhetetlen feltételének tartja egy jelenleg hiányzó obezitológiai tananyagot, így 2016-ban tervezzük kiadni a Klinikai Obezitológiai című két kötetes tankönyvet, melyet a hazai orvostudomány azon kiemelkedő szakembereinek közreműködésével készítünk el, akik az elhízás és kísérőbetegségeinek kezelésében élen járnak.

A szakma oldaláról nézve fontosnak tartom egy társaság működésének létjogosultságában, hogy egy obezitológiával foglalkozó társaság vezetése obezitológusokból álljon, s a társaság vezetése aktívan vegyen részt az obezitológusok képzésében, vizsgáztatásukban, valamint az elhízott betegek gyógyításában és a tudományos életben is.

A betegek oldaláról pedig azt tartom fontosnak, hogy egy valódi obezitológus ne „speciális fogyasztószert" áruljon, ne vezesse félre a gyógyulni vágyó betegeket, hanem a szakma szabályai szerint kezelje az elhízást és annak kísérőbetegségeit, emellett tartsa távol a betegeket az ún. és valójában káros „sztárdiétáktól", s mindent tegyen meg a beteg mielőbbi gyógyulásáért és biztosítsa részére a komplex kezelés nyújtotta gyógyulás lehetőségét, akár saját szűkebb környezetében, akár az Országos Obezitológiai Centrumban.