• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ők a Mellrák Elleni Küzdelem Hősei 2019-ben

Hírek 2019.10.24 Forrás: Weborvos
Ők a Mellrák Elleni Küzdelem Hősei 2019-ben

Olyan nőket díjaztak, akik munkájukkal hozzájárulnak a mellrákban érintett nők gyógyulásához, és segítenek nekik a legnehezebb időszakban.

Második alkalommal hirdette meg az AVON a Mellrák Elleni Küzdelem Hősei pályázatát, amin olyan nőket díjaztak, akik munkájukkal hozzájárulnak a mellrákban érintett nők gyógyulásához és segítenek nekik a legnehezebb időszakban. Az idei nyertesek között ketten maguk is leküzdötték a betegséget, és a saját tapasztalataik révén segítenek sorstársaiknak. A harmadik díjazott egy pszichológus, aki elhivatottan azért dolgozik, hogy betegeinek a lelke is meggyógyuljon.

Az emlődaganat ma már szerencsére nem kell, hogy végzetes legyen, de ehhez az szükséges, hogy időben felismerjék. A gyógyulási folyamat ugyanakkor nem könnyű, az érintetteknek hatalmas harcot kell megvívniuk. A mellrák elleni küzdelemben rengeteg erőt ad a betegeknek a közvetlen környezetük támogatása. Szerencsére sok olyan köztünk élő jótevő létezik, akik munkájukkal a mellrákban érintett nőket. Immár második alkalommal keresték ezeket az önzetlen jótevőket a Mellrák Elleni Küzdelem Hősei című pályázaton. A „hősök” közül kettőt az öt főből álló szakmai zsűri, egyet pedig a közönség szavazatai alapján választottak ki. A díjazottak mindegyike 1-1 millió forintos támogatásban részesül, amelyet a mellrák elleni küzdelemmel összefüggő projektjeikre fordíthatnak.  

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hogy kiválassza a beérkezett pályázatok közül a két nyertes, de a közönségszavazás is izgalmasan alakult, mert összesen 41 ezer szavazat érkezett a hős jelöltekre. 

A Mellrák Elleni Küzdelem Hősei pályázat idei három nyertese:

·  Bodnár Erika maga is legyőzte a mellrákot és a betegségét követően kezdte el önkéntes munkáját a Mellrákinfó Egyesület Borsodi csoportjában, aminek most már a vezetője. Az ő nevéhez kapcsolódik a Pink Gasztrokampány különleges kezdeményezés, amely keretén belül vendéglátóhelyeket kértek fel arra, hogy vegyenek fel rózsaszín ételeket a kínálatukba. Azon kívül, hogy ezáltal rengeteg embert tudtak megszólítani és felhívni a figyelmüket a mellrák veszélyeire, a rózsaszín ételek megvásárlásával a vendégek támogathatták az Egyesület munkáját is. „Ez a győzelem nemcsak engem illet meg, hanem az egész csapatot és a családomat is, akik mindig mellettem állnak és segítenek megvalósítani az ötleteimet. A támogatást a már megvalósult és a jövőbeli projektjeink kommunikációjára fogjuk fordítani” – mondta el Bodnár Erika a díj átvételekor. 

 

Radeczky Zoltán, Kasza Péterné Szalánczi Beáta, dr. Drajkó Veronika, Hargitai Márta, Désfalvi Judit, Bodnár Erika, Kósa Anita, László Krisztina

·  Désfalvi Judit klinikai pszichológus a mellrákban érintett nők kezelésével is foglalkozik. Létrehozta a Pink Bolero Klubot, ahol az emlődaganatban érintett hölgyek lelki támogatásban részesülnek. Folyamatosan képzi magát, és nemcsak gyakorló pszichológusként, hanem kutatóként is hozzájárul a mellrák elleni küzdelem sikerességéhez. Ezen kívül szerkesztője volt a Gyógyulásom könyve című ingyenesen elérhető kiadványnak, ami érthetően foglalja össze a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos legfőbb  információkat. „Rendkívül megható, hogy összesen heten jelöltek a pályázatra. A támogatást az Egyesület tematikus programjaira, az emlődaganatos nők további edukációjára és az Egyesület csoportfoglalkozásira szakértők – például mammográfus, művészek, akik példaképek a gyógyulásban – meghívására fordítom majd. A legnagyobb erőt a mosoly adja, amikor bejön egy beteg összetörve és a közös munkának köszönhetően ismét elkezd bízni magában” – mondta el Désfalvi Judit a díjátadón. 

· Hargitai Márta szintén emlőrák-túlélő, aki a betegség legyőzését követően létrehozta a Mell-véd Közösség az Emlődaganatosokért csoportot a Facebookon, és elindította a „Díszítsük fel az onkológiák falát” akciót. „Fantasztikus érzés, hogy részese lehettem a pályázatnak. Amíg nem voltam daganatos  beteg, nem foglalkoztam a mellrákkal. Mint túlélő, látom, hogy mennyire fontos, hogy beszéljünk a betegségről, az érintetteknek támogatást nyújtsunk. Szétforgácsolva erőtlenek vagyunk, hiszem, hogy együtt sokkal több mindent érhetünk el. Ezért is szeretnék létrehozni egy honlapot a támogatás összegéből, ahol hasznos információkat lehet majd megtalálni a kockázat csökkentésről, a betegségről, rehabilitációnkról, gyógyulásunkról, valamint összekapcsolnám az összes daganatos megbetegedéssel foglalkozó civilszervezetet. Terveim között szerepel egy tájékoztató kiadvány létrehozása az érintettek és hozzátartozóik számára” – nyilatkozta a jövőbeli terveiről Hargitai Márta.

A díjátadó ünnepségen részt vett a pályázat valamennyi jelöltje, hiszen ha nem is nyerhette el mindegyikük a kitüntető címet, már azzal mindenki nyert, hogy a 21 önzetlen és áldozatkész hölgy tevékenysége nyilvánosságot kaphatott. A díjátadó egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol az érintettek átbeszélték a területüket érintő aktuális kérdéseket, és közös megoldási javaslatokat kerestek.

Korábbi cikkünk, amelyben Désfalvi Judit is megszólal.

Legolvasottabb cikkeink