• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ólom a csapvízben? Jelentkezzen ön is!

Hírek 2019.08.05 Forrás: Weborvos
Ólom a csapvízben? Jelentkezzen ön is!

Az OKI évente 1000 minta erejéig lehetőséget ad arra, hogy a lakosok ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólomtartalmát.

Még várja mindazok jelentkezését az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI), akik szívesen csatlakoznának csapvizük ólomtartalmának ingyenes vizsgálatával járó országos, Nyitott Laboratórium elnevezésű programjához - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldala.

Az Országos Közegészségügyi Intézetben elindult komplex népegészségügyi projekt (EFOP-1.8.0-VEKOP-17-000001-2017) egyik témája az ivóvízzel az emberi szervezetbe jutó ólom vizsgálata. Az ólom egy nehézfém, melynek egészségkárosító hatása már régóta közismert. Az ivóvíz ólom tartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10 µg/l lehet. A csapvizekben jellemző ólom tartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészség problémát, elsősorban a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére lehet ártalmas hatással. Az ólom elsősorban a régi épületekben helyenként még meglevő ólomcsövekből kerülhet az ivóvízbe.

Az ólom tartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére. Abban az esetben is lehet a csapvíznek határérték felett az ólom tartalma, ha a fogyasztója semmilyen panaszt nem észlel az ivóvízzel kapcsolatban - írták korábban, a program meghirdetésekor.

A projekten belül az ún. „Nyitott Laboratórium” program keretében az OKI évente 1000 minta erejéig lehetőséget ad arra, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólomtartalmát. A „Nyitott Laboratórium” program elsődleges célja a kockázati csoportba tartozók (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) számára egészségfejlesztés céljából tájékoztatást nyújtani az ivóvíz ólom tartalmával összefüggő kockázatokról, valamint biztosítani az ingyenes vizsgálati lehetőséget.

Az OKI az előzetes jelentkezés és egyeztetés alapján szakmai szempontból értékeli a vízvizsgálatok szükségességét. A program lépései, tudnivalók itt találhatók