• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oltással akadályoznák meg, hogy a madárinfluenza világjárvánnyá váljon

Lapszemle 2024.05.28 Forrás: vg.hu
Oltással akadályoznák meg, hogy a madárinfluenza világjárvánnyá váljon

Szakértők szerint a lépés elkerülhetetlen a madárinfluenza terjedésének megfékezésére, míg mások szerint a kockázatok beható elemzése nélkül korai.

A veszélyeztetett állatok környezetében dolgozók beoltását tervezi az Egyesült Államok és Európa több országa is, hogy megakadályozza a H5N1 madárinfluenza világjárvánnyá fejlődését. Szakértők szerint a lépés elkerülhetetlen a madárinfluenza terjedésének megfékezésére, míg mások szerint a kockázatok beható elemzése nélkül korai a kötelező vakcinázásról beszélni. A felkészülés viszont elengedhetetlen - írta a Reuters nyomán a vg.hu.

A madárinfluenza elleni védőoltást a veszélyeztetett baromfi- és tejipari dolgozók, állatorvosok és laboratóriumi technikusok kapnák meg, ehhez mind Európa, mint Amerika nagy mennyiségben szerezne be oltóanyagot. Amerikai tisztviselők a múlt héten közölték, hogy 4,8 millió dózisra elegendő oltóanyagra adtak le megrendelést az influenza elleni védőoltások egyik legkiterjedtebb portfóliójával rendelkező CSL Seqirusnak.

Az európai illetékesek még csak tárgyalnak a beszerzésekről az ausztrál céggel. Kanadában a GlaxoSmithKline-nal (GSK) egyeztetnek, hogy a szezonális influenzaoltásokat követően a madárinfluenza ellenire állítsák át a felszabaduló kapacitásaikat. Más országok, így az Egyesült Királyság is tárgyal a gyártókkal a hatóanyag beszerzésekről.

Az Európai Bizottság Egészségügyi Vészhelyzeti Készültségi és Reagálási Hatósága a CSL Seqirus oltóanyagának közös beszerzésén dolgozik, hogy megelőzzenek egy potenciális világjárványt, melyet a fertőzött madarakkal és állatokkal érintkező emberek vírusgazdaként terjeszthetnek – mondta Stefan De Keersmaecker szóvivő a Reutersnek. 

A hathatós megelőző intézkedések igénye azután fogalmazódott meg, hogy 2020 végén megjelent új madárinfluenza-törzs robbanásszerű terjedése pusztítást végzett a vadon élő madarak körében és a baromfifarmokon, és a fertőzés számos emlősfajnál is jelentkezett. Márciusban az Egyesült Államokban a tejelő szarvasmarhák körében is kitört a kór, amely kilenc államban több tucatnyi haszonállat-állományt és két tejipari dolgozót fertőzött meg. 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) becslése szerint az amerikai tejkészlet 20 százalékéban mutatható ki valamilyen formában a vírus jelenléte, ami azt valószínűsíti, hogy szélesebb tömegeket érinthet majd a fertőzés. Továbbiak a teljes cikkben