• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ön tudja, mi az a menstruációs szegénység?

Hírek 2019.09.27 Forrás: Weborvos
Ön tudja, mi az a menstruációs szegénység?

A Magyar Vöröskereszt október elején országos szintre terjeszti ki a #Lánybólnővé programját.

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intimhigiénés termékek. A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról. A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamaszlányok nővé válását megkönnyítsék.  Arról hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség nincs pontos adat - számolt be a programnyitón elhangzottakról a szervezet közleménye.

A témában tartott kerekasztalbeszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű program szakmai vezetője ismertette a projektet, melyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől egészen november közepéig. A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány – intimbetét- miatt valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp.  A felvilágosító órákat munkatársak, a helyi védőnők, és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak és így oldják a szorongást. A fizikai szükségletek mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszoknak, ami a pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos. 

A tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy név nélkül kérdéseket tegyenek fel az előadónak és a 4300 7. osztályos nagylányt arról is megkérdezik, hogy valaha hiányzott-e eszköz hiánya miatt tanítási óráról. Ez utóbbit is szeretné csökkenteni hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az őszi programmal, amelyben közel 250 iskola vesz részt országszerte. 

A 7. osztályos lányok három hónapra elengedő egészségügyi betétet is kapnak a támogató jóvoltából, azonban a program nem csak ebből áll. „Az egész társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongások nélkül, felszabadultan élhessék meg nőiességüket és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Ez fontos az egyén jó közérzete, megfelelő pszichés állapota szempontjából, de össztársadalmi szinten sem mindegy, hogy ki, hogyan éli meg női mivoltát.

Nagyon hálásak vagyunk a Procter&Gamble-nek, hogy támogatják a Magyar Vöröskereszt munkáját ebben a fontos társadalmi ügyben, azonban azt gondolom, ez csak az első lépés. Jó, hogy a 13 éves kamaszlányoknak módjuk van ezen a téren is tisztába kerülni önmagukkal és az alapvető higiénés szabályokat elsajátítaniuk. Ugyanakkor a távlati cél az lenne, hogy sose kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy nőiességük megélése nehézséget jelentsen számukra, és emiatt szégyenkezniük kelljen” – mondta el Váradi Mariann.

Legolvasottabb cikkeink