• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Operatív törzs: Nem sokat változott a helyzet

Hírek Frissítve 2020.11.16 Forrás: MTI
Operatív törzs: Nem sokat változott a helyzet

A koronavírus szempontjából releváns krónikus betegségben szenvedő pedagógusok kérésükre online oktathatnak.

A szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: egyre több, jelenleg 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen. Ez nagyon nagy terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: "azzal tudunk segíteni az egészségügyi dolgozóknak, ha betartjuk a szabályokat és próbáljuk csökkenteni a fertőződések lehetőségét, így a súlyosan zajló megbetegedésék számát is". A cél a járványgörbe ellaposítása, és ezáltal az ellátórendszer terhelésének mérséklése - mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos közölte: hétfőtől 93 kórházban kezdik meg munkájukat a katonák, akik logisztikai és más, egészségügyi képzettséget nem igénylő feladatokban segítik az intézményeket.

Müller Cecília elmondta, egész Európában felfelé ível a járvány, és Magyarország helyzete az európai országok között nem sokat változott az elmúlt napokban. Az egymillió emberre vetített adatok szerint a fertőzöttek tekintetében a 11., az elhunytak száma alapján a 15. helyen állunk.

Vasárnap újabb 93 ember vesztett életét a koronavírussal összefüggésben, a legfiatalabb 33, a legidősebb beteg 98 éves volt. A fertőzés miatt kórházban 7236-an vannak, 582-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Kiemelte, mivel nem lehet tudni, hogy kinél milyen lefolyású lesz a megbetegedés, mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket.

Beszélt arról is, hogy már hat szűrőbusz is segíti a koronavírus-gyanús esetek kiszűrését. Ezeket azok kereshetik fel, akiknek a háziorvos előírta a tesztelést és már egyeztettek a mentőszolgálattal is, de úgy döntenek, nem otthon várják meg a mentő érkezését.

Müller Cecília kiemelte azt is, hogy Magyarországon folyamatos és biztonságos a gyógyszerellátás, a patikák nyitva vannak, így szükségtelen a gyógyszerfelhalmozás.

Arra a kérdésre, mi a pontos feltétele annak, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatának minősítsenek, az országos tisztifőorvos elmondta: a kiállított dokumentumban minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Magyarországon mindenkit a koronavírusban elhunytak közé sorolnak, akinél bármikor regisztrálták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal. Az elhunytak 4-7 százalékánál semmilyen alap- vagy kísérő betegség nem lelhető fel, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg - ismertette.

Maruzsa: az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot
Bár a koronavírus-járvány jelen van a köznevelésben, az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán közölte, hogy múlt szerda óta 501, kizárólag középiskolai feladatot ellátó köznevelési intézmény tantermen kívüli digitális munkarendben működik.

Rendkívüli szünet 31 iskolában van, ez az 1-8. évfolyamon oktató iskolák 1,2 százaléka. Továbbá 210 helyszínen lépett életbe tantermen kívüli digitális munkarend, ez az 1-8. évfolyamon tanító iskolák 8 százalékát jelenti, és jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt csupán 15 esetben.

Az óvodák közül 222-ben kellett rendkívüli szünetet elrendelni, ez az intézmények 7,5 százaléka.

A 14 év alatti fertőzöttek aránya 4 százalék a napi esetszámokban, miközben ennek a korosztálynak a lakosságon belüli aránya 15 százalék.

Az óvodákban és az iskolákban az esetek 51 százalékában egyetlen gyermek kapta el a vírust, 95 százalékában pedig 1-5. A kormány 53 olyan intézményről tud, ahol 10 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, ebből 47 gimnázium, amelyeket már átállítottak a tantermen kívüli digitális munkarendre - emlékeztetett az államtitkár.

Csupán egyetlen pedagógus lett koronavírusos a fertőzéstől érintett intézmények 63 százalékánál, 97 százalékánál pedig 1-5. A kormány 9 olyan intézményről tud, ahol több mint 10-en fertőződtek meg - sorolta Maruzsa Zoltán.

Közölte, hogy készülnek a bejelentett hetenkénti tesztelés megvalósítására.

Noha az óvodákban, általános iskolákban jelenléti oktatás folyik, ha valahol megjelenik a fertőzés, azonnal szünetet vagy tantermen kívüli digitális munkarendet rendelnek el.

Az államtitkár azt is felidézte, hogy a kormány harminc napra ingyenes internetet biztosít azoknak a középiskolásoknak, akiket érint a tantermen kívüli digitális munkarend.

A kabinet lehetővé tette a pedagógusok akkreditált továbbképzéseinek online megszervezését, és megteremtette a jogi kereteit annak, hogy a pedagógusok minősítése is digitálisan történhessen - közölte.

Maruzsa Zoltán jelezte: hétfőn küldenek értesítést az iskoláknak arról, hogy a koronavírus szempontjából releváns krónikus betegségben szenvedő, és ennek alapján adókedvezményre jogosult pedagógusok kérésükre online oktathatnak, ha erre szakmailag képesek, az intézmény rendelkezésére áll a megfelelő digitális háttér, és biztosítják a tanulók felügyeletét az adott időszakban.

Az intézkedések célja, hogy a legnagyobb biztonságban működhessen tovább a köznevelés - hangoztatta az államtitkár.

1500 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt

A hétvégén 901 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert megszegték a közterületen, illetve nyilvános helyen előírt maszkviselési szabályokat, amelyeket az önkormányzatok határoztak meg - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: Magyarországon 147 tízezernél több lakosú település van, ahol a polgármesterek a múlt heti kormányrendeletben felhatalmazást kaptak arra, hogy rendeletben szabályozzák a közterületeken és nyilvános helyeken a maszkviselési kötelezettséget.

Kiemelte: tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban 210 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési szabályok megszegése miatt.

A rendőrök a hétvégén is ellenőrizték a vendéglátóegységek, üzletek területén a maszkviselés szabályainak betartását, a korlátozott nyitvatartást és egyes létesítmények esetében a nyitvatartás tilalmát, és 14 esetben döntöttek a vendéglátóhelyek, üzletek ideiglenes bezárása mellett, ebből 11 esetben a fővárosban.

A kijárási tilalommal kapcsolatban elmondta: pénteken és szombaton éjjel nagyon kevés gyalogos volt az utcákon, ezért a rendőrség elsősorban a járművekkel közlekedőket ellenőrizte. Kiemelte: az állampolgárok többsége megértette, hogy a kijárási tilalom betartásával segítik a járvány elleni védekezést. Szólt arról is, hogy a rendőrök pénteken, szombaton és vasárnap 1500 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt, közülük 34 olyan kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment. A rendőrök 87 embert a közterületi csoportosulás, gyülekezés szabályainak megsértése miatt jelentettek fel.

A kijárási korlátozások november 4-től, az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom november 11-én 0 órától lépett hatályba, a rendőrség eddig 3080 szabályszegővel szemben intézkedett: 327-et figyelmeztettek, 1644-gyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 1099-et feljelentettek.

Elmondta azt is, hogy a hétvégén 146-an szegték meg a Magyarországon átutazás szabályait.

Szólt arról is: vasárnap 3200 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 35 090-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3424-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök a hétvégén 47 680 személyes ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél.