• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Operatív törzs: sikerült lassítani a vírus terjedését

Hírek Frissítve 2020.03.26 Forrás: MTI
Operatív törzs: sikerült lassítani a vírus terjedését

A megszokotthoz képest 60-70 százalékkal kevesebben vannak a magyarországi utakon és a köztereken. Gyártják a maszkokat.

A környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor közlése szerint ez a kormány korábbi intézkedéseinek, illetve annak is köszönhető, hogy az állampolgárok betartják a hatósági korlátozásokat.   

Kérdésre válaszolva közölte: a megszokotthoz képest 60-70 százalékkal kevesebben vannak a magyarországi utakon és a köztereken.

Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de a karanténban lévők száma nemsokára csökkenni fog, mivel egyre többen hagyhatják majd el közülük az otthonukat, mert letelik a korlátozás 14 napos időtartama - emelte ki.

Szabálysértési feljelentést 172-szer tettek, 28 emberre szabtak ki helyszíni bírságot a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt - közölte az ügyeleti központ vezetője. Hozzátette: az üzletek nyitva tartására vonatkozó rendelkezések figyelmen kívül hagyása miatt 44 szabálysértési feljelentés született, és 25 embert bírságoltak meg a helyszínen.

Országos tisztifőorvos: az első vonalban az egészségügyi dolgozók állnak

A harctéren az első vonalban az egészségügyi dolgozók állnak, vigyáznunk kell rájuk - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi dolgozók védőfelszereléséről szólva azt mondta: ha hordják, magukat is megóvják a fertőződéstől, és megakadályozzák a fertőzés továbbvitelét is. Müller Cecília ismételten hangsúlyozta: akiben felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerülhetett az új koronavírussal, mert felső légúti tünetei vannak, külföldi útról tért haza vagy koronavírussal igazoltan fertőzött ember környezetében volt, az mindenképp telefonon hívja a háziorvosát.

A lényeg, hogy a beteg ne menjen sehova, hiszen ezzel csökkenthető a kontaktusok száma a környezetében, főképp pedig az egészségügyi ellátórendszerben - mondta.

Arról, hogy az adott beteg valóban gyanús esetnek minősül-e, a háziorvos fog dönteni a járványügyi szakemberrel. Ha igen, akkor az Országos Mentőszolgálat erre a speciális tevékenységre kialakított csoportja fog tőle mintát venni az otthonában. Ha pedig kórházi ellátást igényel, szintén az Országos Mentőszolgálat fogja őt a kijelölt intézménybe szállítani - ismertette az országos tisztifőorvos.

A maszkot az viselje, akinek feltétlenül szükséges, viszont ha valaki abban érzi magát biztonságban, vegye fel, de helyesen - hívta fel a figyelmet. A maszkviselés azonban önmagában nem elég, a többi higiénés szabályt, így például a távolságtartást és a rendszeres kézmosást nem teszi feleslegessé - hangsúlyozta. Ugyanakkor egy egyszerű maszk is megakadályozza, hogy valaki cseppfertőzéssel továbbadja a vírust - tette hozzá. Megjegyezte: a helytelen maszkhasználat a biztonság hamis illúzióját is keltheti. Ha például valaki állandóan az arcához nyúlkál, mert kényelmetlen a maszk, azzal önmagát fertőzheti meg. A maszk levételekor kívülről kell azt megfogni, rögtön ki kell dobni és kezet kell mosni.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a sűrűbben lakott területeken több beteget regisztrálnak, de konkrét területhez köthető gócpontok nincsenek, az egész ország területéről regisztráltak már megbetegedéseket. Beszélt arról: ha tömeges megbetegedések lesznek, akkor nyilvánvalóan több korlátozó intézkedés lesz, de a higiénés rendszabályok nem fognak változni, akkor is azokat a higiéniai szabályokat kell majd betartani, mint a járvány mostani szakaszában.

Szintén kérdésre szólt arról is, hogy a járványra hivatkozva sürgős beavatkozások nem maradhatnak el, a sürgősségi osztályok és más osztályok is kötelesek fogadni a betegeket, ha akut ellátásra van szükségük.

Újabb 6,6 millió szájmaszkot gyárt a büntetés-végrehajtás

További 6,6 millió szájmaszk gyártását kezdik meg a büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben, miután Törökországból nyolc tonna alapanyag érkezett - tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön az MTI-t. Közleményük szerint az operatív törzs feladatmeghatározása alapján a büntetés-végrehajtási szervezet napi 24 órában gyártja az egészségügyi védőmaszkokat.

 

MTI/Czeglédi Zsolt

A Törökországból most érkezett nyolctonnányi alapanyag elegendő lesz arra, hogy az Adorján-Tex Kft., a bv gazdasági társasága még 6,6 millió szájmaszkot állítson elő. A gyártási kapacitás jelenleg napi 33 ezer darab - jelezték. Az Adorján-Tex Kft. a büntetés-végrehajtás fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társasága, amelynek fő profilja textilipari tevékenység: ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek - lepedők, takaró- és párnahuzatok, köpenyek, ingek, nadrágok, tunikák, műtősruhák -, valamint munka- és védőruhák, formaruhák gyártása - közölte a BVOP.

A Heim Pál Gyermekkórháznál is katonai sátrat építettek

A koronavírus-járvány elleni védekezés keretében a budapesti Heim Pál Gyermekkórháznál is katonai sátrat építettek csütörtökön a kórházba érkező gyermekek előszűréséhez. Bognár Zsolt, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet sürgősségi betegellátó osztályának főorvosa a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: március 21-ével, kórházuk lett kinevezve a közép-magyarországi régióban a fertőzésgyanús, és igazoltan koronavírusos gyermekek ellátásának felelős intézményeként. Ennek keretében az elmúlt napokban kialakítottak egy önálló Covid-pozitív osztályt, amelynek intenzív részlege is van. Annak érdekében, hogy a sürgősséggel érkező betegeket elkülöníthessék azoktól, akik koronavírus-gyanús háttérrel érkeznek, segítséget kértek a Magyar Honvédségtől. Ennek nyomán egy előszűrő sátrat állítottak fel az intézmény udvarán. A sátorban elvégzik a szükséges elővizsgálatokat, hogy eldöntsék: az érkezők potenciálisan fertőzöttek-e. Kérdésre válaszolva elmondta, igazolt koronavírusos gyermek nincs az intézményben, de gyanús eseteket vizsgálnak.

Kopcsó István, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke azt hangsúlyozta: járványügyi szituációban a Magyar Honvédség hármas szerepkört lát el. Először is, minden körülmények között képeseknek kell lenniük alapfeladatuk ellátására, a haza védelmére. Ehhez fitt katonákra van szükség, meg kell őrizni katonáik egészségét, hogy a harckészültség biztosítható legyen - tette hozzá. Második feladat a főerők támogatása, jelen pillanatban a rendvédelmi és egészségügyi szervek támogatása. Harmadik feladatuk pedig rendelkezésre álló kapacitásaik függvényében teljesíteni a hozzájuk érkező kéréseket. A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója azzal a kéréssel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, hogy a gyermekek előszűrésére biztosítson katonai sátrat. Ezt teljesítették, a katonák 1-1,5 óra alatt felállították az előszűrő sátrat.

Muzsay Ildikó, a Magyar Honvédség Egészégügyi Központ operatív csoportvezetője azt hangsúlyozta: katonanőként, édesanyaként és leendő nagymamaként számára kifejezetten öröm, hogy segíthetnek a Heim Pál Gyermekkórház dolgozóinak. Nagy örömmel osztják meg tapasztalataikat, hogy minél nagyobb biztonságban tudják a gyermekeket és az édesanyákat - tette hozzá.

 

 MTI/Szigetváry Zsolt

 

Legolvasottabb cikkeink