• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Órákkal élhet tovább a szív

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Új szervkonzerváló folyadék kifejlesztésén dolgoznak a Semmelweis Egyetem munkatársai.

A transzplantáció eredményességének számos szempontjából kiemelten fontos, hogy a beültetésre váró szerv mennyi ideig bírja a donorból való kivétel után. Míg a vese, a máj akár tizenkét órát is „kibír", addig a szív jóval kevesebb, mindössze négyórás időtartamot képes átvészelni. Ezt az időt szeretnék kitolni legalább tizenkét órára egy új szervkonzerváló oldal kifejlesztésével a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján, ahol uniós forrásból a Heidelbergi Egyetem kutatóival karöltve folyik a program. Minderről Merkely Béla professzor, a Kardiológiai Központ igazgatója beszélt a húszéves hazai szívtranszplantációról szóló múlt heti tudományos ülésen.

Mint a Semmelweis Figyelő szakcikkében olvasható, a szívben gyorsan visszafordíthatatlan folyamatok léphetnek fel. Mindezek megelőzésére leállítják (ezt nevezik kardioplégiának), konzerváló folyadékba helyezik és lehűtik, ezután pedig a nemzetközi ajánlások szerint a donor testéből eltávolított szívet legfeljebb négy órán belül be kell ültetni a recipiens szervezetbe. Ha ugyanis ezt az időt túllépik, akkor a szív alkalmatlanná válik a recipiens keringésének biztosítására, ugyanis fellép az úgynevezett kőszív-szindróma, ami visszafordíthatatlan károsodást jelez. Az új folyadék, a Custodiol N oldat használatával 12 órás szervtárolás után is stabil keringést tudtak produkálni.

A tudományos eredményekről dr. Radovits Tamás, a Kardiológiai Központ munkatársa számolt be, aki kollégáival egyre biztatóbb eredményeket ér el a kutatásban. Mint mondja, ha a donorszív maximális tárolási idejét sikerül megnövelni, akkor a szervet nagyobb távolságból szállíthatják a beültetés helyére, így jóval nagyobb földrajzi területről választhatják ki a megfelelő donort – ezzel pedig növelhetik a sikeres szívátültetések számát.

Merkely professzor a tudományos ülésen hangsúlyozta, hogy a Városmajor készen áll a szívtranszplantációt segítő fejlesztésekre. Ennek jegyében most alakítanak ki egy nyolcágyas új részleget, ahol a szívátültetésre váró betegeket a kritikus időszakban keringéstámogatási eszközökkel segítik. Fél éve működik a szívelégtelenségi ambulancia, amely például a betegek várólistára kerülésében is aktívan részt vesz. Állatkísérletek folynak jelenleg az őssejtlaborban, ahol szívet próbálnak építeni őssejtből – ebben a programban közösen dolgoznak egy londoni egyetemmel. A lőweni egyetemmel pedig azon munkálkodnak, hogy a donorszív megérkezéséig a beteg életét meghosszabbító keringéstámogató műszívterápiát egyszerűsítsék.