• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orbán: a bajban is együttműködik a V4

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.04 Forrás: MTI
Orbán: a bajban is együttműködik a V4

Koronavírus - "Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni".

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői csúcstalálkozóján - amelyen egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek - Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba.

Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik - tette hozzá. Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de "nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni". Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs - mondta.

Orbán Viktor közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét. Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg. Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztunk, mert "az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz" - jelentette ki a miniszterelnök. Közölte: elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon. Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok. "Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság", mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e - fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, "ebből sokat fogunk tanulni", és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.

Szorosabbra lesz a koronavírus-fertőzéssel összefüggő együttműködés a visegrádi országok között - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői az információcsere mellett megegyeztek abban is, hogy szükség esetén készek konkrét segítséget is nyújtani egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében - mondta. "Megállapítottuk, hogy pánikra nincs ok, de elővigyázatosnak kell lennünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését". Elmondta: a közeljövőben találkoznak a visegrádi egészségügyi miniszterek, hogy megbeszéljék a konkrét kérdéseket.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az első lengyelországi koronavírusos eset kezelése megmutatta, hogy a hatóságok intézkedései hatékonyak. "A határok nem tudják megállítani a járványt. Szükségesnek tartjuk a nemzetközi együttműködést, ezért kezdeményeztük a visegrádi találkozót" - mondta Morawiecki újságíróknak. Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a járványnak minél kisebb hatása legyen a gazdaságra - tette hozzá.

Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök kijelentette: bár Szlovákiában még nem jelent meg a koronavírus, tudják, ez csak idő kérdése, ezért a hatóságok terveket dolgoztak ki a probléma kezelésére.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink