• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öregedést fékező vegyület a paradicsomban

Hírek Forrás: MTI Szerző:

Új és az eddigieknél hatásosabb antioxidáns fedeztek fel kutatók a paradicsomban.

Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, bizonyos anyagok - az antioxidánsok - azonban segítenek megakadályozni, vagy legalábbis lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A rezveratrolnál a Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erélyesebb. Fontos gyógyszereknél is hatásosabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszer erősebb, mint a C-vitamin.

A kutatók eredményeiket az Environmental and Experimental Botany című folyóiratban közölték. Az általuk felfedezett fenolszármazékot a paradicsomnövény akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.

Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élemiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná, mert igen hatékonyan gátolhatná a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése számos készítmény eltarthatóságát növelhetné. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat.

Szakértők szerint a petrokémia is nagy fölvevő volna, mert a gázolajat is konzerválhatná, valamint szerepe volna a gumiáruk, textilfélék előállításában. A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.