• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óriás információs adatbázis a cukorbetegekről

Hírek Forrás: Weborvos

Orvosok, közgazdászok és informatikusok a betegekkel együtt keresték a megoldást.

A cukorbetegség, más néven diabetes Magyarországon népbetegségnek számít: a regisztrált cukorbetegek aránya a felnőtt népesség körében eléri a 10 százalékot. Ugyanakkor a 2-es típusú diabetes esetében elég jelentős a látencia, vagyis a nem kezelt betegek aránya a különböző becslések szerint elérheti a kezelt betegek negyedét (KSH: Egészségügyi évkönyv, 2011.). A cukorbetegség közvetetten növeli több halálos betegség kialakulását: a cukorbetegek körében kétszer akkora a stroke és háromszor akkora a légúti megbetegedés kockázata, mint az egészséges lakosság körében. Az egészségügyi kiadások körülbelül 15 %-át fordítják diabeteszes betegek kezelésére (WHO: Global Burden of Disease). A betegszám emelkedésével járó egészségügyi kiadások pedig jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerre és a költségvetésre is.

A novemberi diabetes világnaphoz kapcsolódó siófoki Nemzetközi Diabetes Konferencia különlegessége volt, hogy a cukorbetegség társadalmi költségeit csökkentő és a hatékony ellátást növelő megoldásokat együtt keresték orvosok, közgazdászok és informatikusok. További érdekesség, hogy a rendezvényen a betegek véleményét is kikérték, így volt lehetséges, hogy egy 4 éves cukorbeteg kislány is elmondhatta élményeit. A Finnországból és Portugáliából érkezett előadók a nemzetközi megoldásokat ismertették - számoltak be az eredményekről a szervezők.

A több tudományágat felölelő konferencián bemutatták azt a rendkívül széleskörű szöveges, képi és videó adatokra (pl. műtéti felvételekre) is kiterjedő egészségügyi adatbázist, amely a megoldás kulcsa lehet.

A 2012-ben indult projekt során mintegy 9 221, járóbeteg-rendelésen résztvevő cukorbeteg 148 365 orvosnál tett látogatás adatait, 2 555 diabetesszel (is) diagnosztizált kórházi osztályon fekvő beteg egészségügyi információit dolgozták fel, illetve 600 beteg további személyes adatai megadásával is segítette a projektet. Így olyan, korábban nem ismert információkra is fény derült, mint hogy átlagosan mennyit tudnak, mennyit hajlandóak a betegek egy-egy hatékonyabb, de drágább gyógyszerre, életmódváltásra, diétára költeni.

A konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskola és a U1 Nonprofit Kft. közös, 406 millió forint Európai Uniós támogatásból megvalósult Medic Sphere, személyre szabott egészségügyi ellátást támogató megoldása projekt keretében szervezte, a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával.