• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orosz-amerikai vita témája az egészségbiztosítás

Hírek Forrás: MTI

Moszkva provokációnak tartja az egészségbiztosítási csalás ügyét.

Moszkvában provokációnak és politikai indíttatású cselekedetnek tekintik, hogy az Egyesült Államokban egészségbiztosítási csalással vádoltak meg orosz diplomatákat. Az érintettek a közeljövőben hazatérnek - közölte hétfőn a Kommerszant című orosz napilap.

Egy manhattani szövetségi bíróságon a múlt csütörtökön 25 orosz külügyi alkalmazott és 24 házastárs ellen nyújtott be keresetet az illetékes ügyész. Közülük az orosz újság információi szerint 11-en még az Egyesült Államokban tartózkodnak. Az amerikai nyomozók adatai szerint a diplomaták a legszegényebbek betegellátását biztosító Medicaid rendszernek 2004 óta mintegy 1,5 millió dollár (körülbelül 330 millió forint) kárt okoztak.

Az érintettek Oroszország New York-i főkonzulátusának, kereskedelmi kirendeltségének és ENSZ-missziójának munkatársai. A vád szerint valótlant állítottak jövedelmükről, ugyanis miközben például luxusutazásokra költöttek, a szegényeknek szánt segélykeretből igényeltek 2004 és 2013 között támogatást egészségügyi ellátásra, főként szülésekre.

A Kommerszantnak névtelenül nyilatkozó moszkvai diplomáciai források politikai okokat sejtenek a vádak mögött, washingtoni orosz diplomaták pedig provokációnak tartják azokat. Úgy vélik, hogy a botrány az amerikai külügyminisztérium és az amerikai igazságszolgáltatás közötti ellentétek következménye. A tárca nem csinált volna nyilvános ügyet a visszaélésekből, amelyekről egy olyan szövetségi ügyész, Preet Bharara tett bejelentést, aki az amerikaiak oroszországi beutazását tiltó listán szerepel.

Moszkva a listát létrehozó törvényt az Egyesült Államokban ugyancsak 2012 végén hatályba lépett, Magnyitszkijról elnevezett törvényi záradékra válaszul hozta. Az amerikai jogszabály megtiltja a 2009-ben vizsgálati fogságban elhunyt Szergej Magnyitszkij orosz jogász ügyében érintettek beutazását és zárolja az Egyesült Államokban lévő pénzüket.

Bharara azért került fel az orosz tiltólistára, mert például kulcsszerepet játszott Viktor But orosz fegyverkereskedő elítélésében. A férfi tavaly 25 év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban.

Jurij Roguljev, a Moszkvai Állami Egyetem Franklin Rooseveltről elnevezett alapítványának igazgatója szerint az egészségbiztosítási csalási ügy az amerikai igazságszolgáltatás válasza lehetett arra, hogy a múlt héten az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított gyermekkereskedelem címén az Egyesült Államokban örökbe fogadott, de egyik amerikai családtól a másiknak átadott orosz gyerekek ügyében.
www.kommersant.ru/doc/2363737