• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Hírek 2019.07.29 Forrás: MTI
Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemzetközi kutatásában az Európai Unió több tagországa részt vesz.

A magyar élelmiszerfogyasztási szokásokról készít felmérést mintegy 2700 személy bevonásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyre további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várják - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel. 

A hivatal közleménye szerint a kutatással képet kapnak arról, hogy a magyarok jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezen adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.

A felmérés 1 és 74 év közötti lakosok bevonásával zajlik. A program részeként a résztvevőket két alkalommal az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítő termékekről kérdezik a Nébih által megbízott dietetikus szakemberek. 

A kutatásban mintegy 1600, 18 év alatti gyermek élelmiszerfogyasztási adataira is szükség van, hisz ők a felnőtteknél érzékenyebbek lehetnek a különböző élelmiszerekben előforduló kémiai szennyezőanyagokra. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) EU Menu - Mi van terítéken Európában? - nemzetközi projektjének részeként megvalósuló kutatásában az Európai Unió több tagországa részt vesz, így a hazai eredményeken túl, összehasonlítható fogyasztási adatok is rendelkezésre állhatnak majd.