• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Orvosi oxigén: nem számítunk ellátási hiányra

Hírek 2020.04.06 Forrás: Weborvos
Orvosi oxigén: nem számítunk ellátási hiányra

Vészhelyzet esetén az ipari gázpalackok is bevonhatók medikai célokra a járvány idején.

Az elmúlt hetek megfeszített munkájának köszönhetően a Linde Gáz Magyarország Zrt. felkészült a koronavírus elleni küzdelemre. Az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gáz gyártó cége a múlt héten felkerült a létfontosságú cégek listájára, így immáron a Magyar Honvédség támogatásával végzi kiemelt feladatát és biztosítja az orvosi oxigén ellátáshoz kapcsolódó gyártási, szállítási és szervezési feladatokat. Napi szintű egyeztetés zajlik a magyar kormányzati szervekkel (ÁEEK, NEAK, Operatív Törzs) és a kórházak vezetőivel a járvány tömeges megbetegedéseket okozó szakaszára való felkészülés érdekében - tudatta a cég közleményben.

A koronavírus megjelenésével számtalan sürgős feladat hárult a gázipari cégre. Többek között megbízást kapott a Kiskunhalason épülő, közel 150 ágyas mobil járványügyi kórház és az ajkai Magyar Imre Kórház teljes orvosi oxigén- és sűrített levegő gázhálózatának kivitelezésére, mellyel így akár további 400 beteget is el tud látni az intézmény. A napokban zajlik a Korányi Pulmonológiai Intézet, a Budai Egészségközpont, a budapesti Szent Margit és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház, illetve a szombathelyi Markusovszky és a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház medikai gázellátó infrastruktúrájának bővítése is. A Linde ezeken túlmenően az ország további 20 intézményében végez el kapacitás növelést, mindezzel jelentősen javítva az intézmények műszaki állapotát és befogadóképességét. A cég erőforrásait átcsoportosította az egészségügyi létesítmények felkészítésére, így lehetővé téve azt, hogy a normál üzletmenetben több hónapot igénylő orvosi gáz kivitelezések most erőltetett menetben, de 2 hét alatt elkészülnek.

Hegedüs Ákos Egészségügyi üzletág igazgató elmondása szerint a járványügyi kórházak oxigén felhasználása a vírus megjelenésével várhatóan az átlagos felhasználásnak körülbelül az öttízszeresére nőhet a nemzetközi tapasztalatok alapján. “A Linde Gáz Magyarország Zrt. az óriási gyártókapacitásnak köszönhetően ezt a mennyiséget a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint elő tudja állítani, így nem számítunk ellátási hiányra. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az összes intézményt el tudjuk látni a megfelelő mennyiségű és kiszerelésű orvosi oxigénnel.” – tette hozzá az üzletág igazgató. A Magyar Ipari Gázszövetség ajánlása alapján a napokban született döntés arról, hogy - a megfelelő tisztítási és engedélyezési folyamatok után – vészhelyzet esetén az ipari gázpalackok is bevonhatók medikai célokra a járvány idején, ami jelentősen megnöveli a kihelyezhető oxigénpalackok számát az országban.

Legolvasottabb cikkeink