• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Összefogás a tartósan beteg gyermekekért

Hírek 2022.06.01 Forrás: Weborvos
Összefogás a tartósan beteg gyermekekért

„Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok a Városligetben családoknak – a Bethesdával.  

Második alkalommal rendezik meg a Tégy egy lépést! – Esélyegyenlőségi napokat a Városligetben 2022. június 10. és 11. között. A Bethesda Gyermekkórház és a városligeti Millennium Háza kezdeményezésére létrejött programsorozat a Mozgásjavító EGYMI, a Vakok Iskolája és a KórházSuli együttműködésével valósul meg.  Az esemény célja közelebb hozni egymáshoz az eltérő helyzetben élő gyermekeket: különböző tevékenységeken keresztül bepillantást adni a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg gyermekek mindennapjaiba. A kezdeményező intézmények ily módon szeretnék a többségi társadalom számára is láthatóvá, megismerhetővé tenni az érintettek életét - áll a Bethesda Kórház közleményében.

A programról

A rendezvény 2022. június 10-11-én immár második alkalommal hozza össze a szakmában dolgozókat és a családokat: a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, valamint a beteg gyerekekkel foglalkozó intézmények megnyitják kapuikat és változatos szemléletformáló foglalkozások keretében engednek bepillantást a látássérült, a mozgáskorlátozott, vagy éppen beteg iskolások mindennapjaiba.

Június 10-én, pénteken az eseményt szervező intézményekbe – a Bethesda Gyermekkórházba, Vakok Iskolájába, a Mozgásjavító EGYMI-be és a KórházSuliba - látogathatnak el az iskolai osztályok, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a Braille írás alapjaival, megtudhatják milyen mozgáskorlátozott iskolásnak lenni, vagy egy betegség következményeivel együtt élni. A Millennium Házában pedig a Gyengénlátók Módszertani Intézménye és a Hallássérültek Módszertani Intézménye tart szemléletformáló foglalkozásokat.

Június 11-én, szombaton a családokat várják. A programok immáron egy helyszínen, az eseménynek otthont adó, városligeti Millennium Házában és köré kitelepülő intézményi pavilonokban zajlanak majd. A szervező intézmények célkitűzését további szakmai szervezetek támogatják, akik szintén megtalálhatóak lesznek a helyszínen: a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint betegjogi képviselők. A szemléletformáló programok mellett lesznek koncertek, meseelőadások, az alkotó kedvűeket pedig művészeti workshopok is várják.

A helyszínről:

A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapest Projektben átadott fejlesztéseket az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, így a Városliget mára Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lett. 

"A COVID alatt mindannyian megéltük, mit jelent az elszigeteltség. Az itt jelenlévő szervezetek által gondozott, gyógyított, oktatott gyerekek számára ez a hétköznapi valóság. A társadalom elől eddig nagyrészt elzártan működő intézmények kapuinak kitárása mellett fontosnak tartjuk azon erőforrások, pedagógiai, rehabilitációs, pszichológiai technikák megismertetését, bemutatását, melyeket bármely oktatási, egészségügyi intézmény használni tud, ezzel könnyebbé téve önmaga és a gyermekek számára a másság elfogadását, az integrációt. Nem elég a társadalomnak nyitni a speciális intézmények, fogyatékossággal, speciális igényekkel élő emberek felé, hanem nekünk is nyitnunk kell a többségi oktatás és a társadalom felé. A kortárs segítés és a fiatalok érzékenyítése közös feladatunk, de arra még nem volt példa, hogy ezt együtt, egymásra épült programokon keresztül, szervezetten tegyük meg." -  mondta dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.  

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink