• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összhang: a tudomány ünnepe és hétköznapjai

Hírek Forrás: Weborvos

Idén első alkalommal a homeopátia is helyet kapott a rendezvénysorozatban.

2003 óta november 3-a a Magyar Tudomány Ünnepe, mivel az erről rendelkező törvényt hozó „Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja". Azóta minden év novemberében széleskörű és színvonalas rendezvénysorozat zajlik szerte az országban, melynek fővédnökei hagyományosan a MTA elnöke és a miniszterelnök. Az Akadémia Elnökségének döntése értelmében a 2011. évi Magyar Tudomány Ünnepe vezértémájának főcíme: Összhang, alcíme: Tudomány a gazdaságban és a társadalomban.

Pálinkás József, az MTA elnökének a 2011. évi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz fűzött ajánlója szerint, „A Magyar Tudomány Ünnepe 2011-ben az annyira vágyott Összhangról beszél. Arról, hogyan szólhat együtt a tudomány a gazdasággal és a társadalommal, hogyan hangolhatjuk össze a kutatásokat annak érdekében, hogy enyhítsük a bizonytalanságot és hiteles, valódi megoldásokat mutassunk fel.

A Magyar Tudományos Akadémián, Miskolcon és szerte az országban egy hónapra megnyílnak a tudomány műhelyei, feltárulnak a kutatások titkai. Rendezvényeinken a legkiválóbb magyar tudományos műhelyek mutatják be azokat az eredményeket, amelyek a legparányibb sejtektől a legösszetettebb folyamatokat vizsgáló kutatások során a gazdaság és a közösség sikerét és boldogulását célozzák…Izgalmas előadások szólnak a tudomány erejéről, felelősségéről és hatásáról a társadalmi-gazdasági folyamatok megismerésében és alakításában".

A rendezvénysorozaton idén első alkalommal szerepel a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület szemináriuma „Nő, anya, gyermek – homeopátia a női élet különböző szakaszaiban és a (korai) gyermekkorban" címmel – tudtuk meg a két szervezőtől, Dr. Sebő Zsuzsannától és Dr. Heczeg Mártától. A szeminárium előadója dr. Resie Moonen holland háziorvos, homeopata, aki praxisában 25 éve használja sikeresen a homeopátiát.

Moonen doktornő egy olyan nemzetközi projekt vezetője, amelyik a nepáli Bhaktapurban homeopátiás kórházat működtet, és amely a helyi lakosság orvosi ellátását és a nepáli szakemberek képzését végzi. Resie Moonen tapasztalatai szerint a homeopátia olyan holisztikus gyógyító eljárás, amely az emberi élet bármely szakaszában használható, hatékony és biztonságos eszköz. Az olyan kiemelten sérülékeny állapotokban, mint az újszülöttkor, a terhesség, a szülés, az idős kor vagy haldoklás időszaka, különösen fontos és előnyös a homeopátia alkalmazása. Erről és sok érdekes kapcsolódó témáról hallhatnak a résztvevők 2011. november 11-13 között a szemináriumon.

A Magyar Tudomány Ünnepe teljes programja a MTA honlapján