• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ötéves a NATO katona-egészségügyi központ

Hírek Forrás: MTI

Hende Csaba megköszönte valamennyi, az ellátásban együttműködő intézmény munkáját is.

A fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) is bizonyítja, hogy Magyarország a szövetség aktív tagja - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Budapesten. A miniszter kiemelte: Magyarország 15 évvel ezelőtti csatlakozása óta komoly szerepet vállal a NATO kötelékében. Az Észak-atlanti Tanács által 2009 októberében akkreditált budapesti NATO KEKK az első nemzetközi katonai intézmény Magyarországon.

Hende Csaba felidézte, hogy a szeptemberi walesi NATO-csúcson a tagállamok aláírtak egy deklarációt, amely meghatározza a védelempolitikát a következő évekre, és ennek részeként vállalták a védelmi kiadások növelését.
Magyarország is elkötelezett e célok megvalósítása mellett, így már a jövő évi költségvetésben is több jut a honvédelemre - tette hozzá.

A miniszter elmondta: Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít a katona-egészségügyi ellátás fejlesztésének is. A NATO KEKK fennállásának ötödik évfordulója alkalmából Hende Csaba köszönetet mondott az észak-atlanti szervezet tagállamainak hozzájárulásukért, és megköszönte valamennyi együttműködő intézmény, köztük a budapesti Semmelweis Egyetem munkáját is.

A kiválósági központ többnemzeti kutató és kiképzőközpont.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusán rendezett eseményen a NATO KEKK igazgatója, Stefan Kowitz dandártábornok arról beszélt: a katona-egészségügyi központ kiváló példája a NATO okos védelem (smart defence) elnevezésű képességének.

Kifejtette: a NATO KEKK többnemzeti képzésekkel, gyakorlatok szervezésével, az ismeretek és tapasztalatok cseréjével segíti a külföldön állomásozó katonai csapatok egészségügyi kockázatainak kivédését, az esetleges sérülések hatékony ellátását, és hozzájárul a tagállamok nemzeti egészségügyének fejlesztéséhez is.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban működő Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szakmai programjával támogatja a NATO katona-egészségügyi céljainak megvalósítását. A központ megalapítója - mint "keretnemzet" - Magyarország, amelyhez csatlakozott "szponzoráló nemzetként" a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia. Az Egyesült Államok és Belgium csatlakozása folyamatban van.

A NATO KEKK legfőbb feladata, hogy segítse a NATO egészségügyi képességeinek fejlődését, növelje az egészségügyi csapatok együttműködését, és így lehetővé tegye, hogy az egészségügyi biztosításból fakadó feladatok többnemzeti kötelékben elvégezhetők legyenek.