• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Ötszázmillió ember szenved borallergiában

Hírek Forrás: MTI

Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehér borokban megtalálhatók.

Becslések szerint világszerte mintegy 500 millió ember szenved borallergiában, rajtuk segíthet dán kutatók azon tanulmánya, amely az ilyen típusú túlérzékenység okait kutatta. A borallergiások tünetei a szénalázas rohamra emlékeztetnek: bepirul a szemük és bedugul az orruk, köhögnek és prüszkölnek és a légzésük is nehézzé válik - semmiképp nem jó érzés. Dán kutatók olasz bor elemzése útján közelebb kerültek a rejtély megoldásához. Giuseppe Palmisano és dán munkacsoportja olasz chardonnay tanulmányozásával foglalkozott, dolgozatukat a Journal of Proteome Research közölte.

Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehér borokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek, ezért kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket, és az már eddig is ismert volt, hogy egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható. Ezeket a borászok használják a borkészítés során, de a lényegesen gyakoribb allergéneket eddig nem ismerték.

Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során. Volt ezek között olyan is, melyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítottak, amelyek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert. A kutatók azt remélik, hogy ez a fölismerés segíthet olyan szőlőket termeszteni és olyan borokat készíteni, melyek nem lesznek allergén tulajdonságúak.

Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, borba nem való molekulák és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.