• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Otthon is kiszűrhető a vastagbélrák jele

Lapszemle 2018.08.18 Forrás: femina.hu
Otthon is kiszűrhető a vastagbélrák jele

Néhány egészségügyi tesztet otthon is el lehet végezni, igaz, a házi tesztek nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást.

Az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet megkérdőjelezni, mégis akadhat olyan helyzet, amikor nem tud az ember orvoshoz menni. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet néhány otthoni körülmények között elvégezhető teszt - írja a femina.hu.

Sokan a nem enyhülő panaszok ellenére is húzzák-halasztják az orvos felkeresését. Bár nem jó ötlet a Google segítségével felállítani egy diagnózist, de kevesen vannak, akik még nem kerestek rá az éppen adott panaszaikra. Bár a házi tesztek nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást, a gyanú fennállása esetén még mindig jobb ötlet egy otthoni teszt elvégzése, mint megfeledkezni a problémáról. Pozitív eredmény vagy nem múló panaszok esetén viszont feltétlenül keresd fel az orvosodat!

Székletvér-teszt

Állandó hasi panaszok esetén a háziorvos székletvér-laborvizsgálatra utalhatja be a pácienst. Ha a teszt pozitív, és szabad szemmel nem látható vér van a székletben, ez korai stádiumú béldaganatot, polipot, esetleg fekélyt, gyomorhurutot vagy gyulladásos bélbetegséget is jelezhet, ilyenkor további szűrésre van szükség.

A székletvért kimutató tesztek otthoni körülmények között is elvégezhetők, és nemcsak a patikában kaphatók, de akár az internetről is megrendelhetők. Lehetnek egy vagy több nap alatt elvégezhetők, de általánosságban úgy működnek, hogy a papírszalaggal gyűjtött székletmintát egy speciális oldatba kell tenni, végül egy kontrollfelületen olvasható le az eredmény. Természetesen mindig az adott termék előírásai az irányadók. 

Candida-teszt

Különböző hasi panaszok, a hüvely viszketése és kipirosodása, megnőtt hüvelyváladékozás, erős fáradtságérzés is utalhat a Candida albicans gomba elszaporodására. A fertőzés kockázatát több tényező is növeli, így a fogamzásgátló szedése, az antibiotikum-kúra vagy a gyenge immunrendszer. Szerencsére létezik otthoni teszt, például az interneten megrendelhető, egylépéses Candida-gyorsteszt.

A teszt megbízható a hüvelygomba-fertőzés diagnosztizálásában, a használat pedig csak tíz percet vesz igénybe a mintavételtől egészen a kiértékelésig. A vérvizsgálattal szemben a hüvelyi mintavétel kellemetlenségektől mentes, gyorsan kimutatja a pozitív vagy negatív eredményt. A kórokozó jelenléte esetén fordulj orvoshoz!

Vashiány-teszt

A vashiány a hemoglobinszint csökkenésével vérszegénységhez vezethet. Tünetei közé tartozik többek közt az erős fáradtságérzet, a szédülés, a nyelési nehézség, a hajhullás és a fejfájás is. Az alacsony vasszint otthoni gyorsteszttel is kimutatható, ehhez csak egy csepp vérre van szükség, amit egy speciális oldattal kell összekeverni, majd a tesztkazettára cseppenteni. 10 perc után megtudható az eredmény. Ha pozitív a teszt, keresd fel az orvost, aki segít kideríteni, hogy a vaspótlás elegendő-e a tünetek elmulasztásához.  

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink