• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Otthonápolási termékek és szolgáltatások fejlesztéséről

Hírek Forrás: Weborvos

Országos szakmapolitikai fórumot tartottak a HoCare projektben elért eddigi eredményekről.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2016 áprilisa óta konzorciumi partnerként részt vesz az INTERREG EUROPE Program „HoCare" című projektben, amely kimondottam az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését támogató regionális, nemzeti és uniós konstrukciók eredményességét és hatékonyságát törekszik javítani az ún. „QUADRUPLE HELIX" modell (a kormányzat, az egyetemek, az ipar és a végfelhasználók) négyes egységében történő együttműködésére építve. A projekt fő célja, hogy olyan javaslatok szülessenek az uniós és hazai források támogatási konstrukcióinak (pályázati felhívások és/vagy kiemelt projektek) módosítására, illetve új konstrukciók megnyitására, amelyekkel lehetővé válhat az otthonápolási innovatív termékek és szolgáltatások elterjedése.

Eddig három, nemzetközi tematikus workshopot rendeztek, amelyek lehetőséget teremtettek arra, hogy a projektben részt vevő országok érdekelt csoportjai tapasztalatot cserélhessenek és megoszthassák egymással a legjobb gyakorlataikat.
Az ÁEEK 2017. december 5-én az eddigi workshopokon elért eredmények, a feltárt kihívások és a jó gyakorlatok alapján előzetesen felmerült javaslatok ismertetésére és megvitatására országos szakmapolitikai fórumot rendezett a hazai betegszervezetek, az ellátásban részt vevő intézmények és szakemberek, az üzleti szféra (gyártók és forgalmazók), az egyetemek és kutatók, valamint az érintett szak- illetve támogatáspolitikákért felelős hatóságok részvételével.

A fórumon megjelenteket az EMMI egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára, Ladányi Márta köszöntötte, aki kiemelte, hogy Magyarországon, ahol minden ötödik lakos 60 éven felüli, rendkívül fontos az otthoni szakápolás, illetve az alapellátás és azon belül otthoni ellátás szerepének, jelentőségének és minőségének növelése, valamint a szolgáltatás hozzáférhetőségének javítása. Kitért arra, hogy az otthoni szakápolás mára már önálló szolgáltatási területté vált. A technológia innovációk nagymértékben segítik a betegellátást, a standardizált táv és integrált egészségügyi ellátás elterjedését. Üdvözölte, hogy a HoCare projekt olyan európai jó gyakorlatokat tudott feltárni, amelyek a rendszer szintű, a technológiai és a szolgáltatási-ellátási innováció összehangolt fejlesztésére, illetve annak támogatására vonatkoznak.

Az NGM részéről Tipold Ferenc területfejlesztési tervezési főosztályvezető a fejlesztéspolitika szemszögéből ismertette, hogy a jelenlegi programok és konstrukciók mennyiben járulnak hozzá a versenyképességet erősítő hálózatosodáshoz.

Az ÁEEK nevében Gondos Miklós közép-magyarországi területi igazgató üdvözölte a fórum résztvevőit. A fenntartó szemszögéből kiemelte, fontos, hogy a minőségi ellátáshoz való hozzáférés javítása, a szakemberhiány enyhítése és az ellátórendszer hatékonyságának és fenntarthatóságának érdekében erősödjön az ellátók (intézmények és szakemberek) részvéte az innovációs folyamatokban.

Legolvasottabb cikkeink