• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pályázat az optimálisan táplált betegekért

Hírek Forrás: Weborvos

Díjazták a legeredményesebb és leginnovatívabb táplálásterápiás szakértői csapatokat.

Sokan hiszik tévesen, hogy táplálásterápiára vagy azon belül szondatáplálásra csak idős emberek szorulnak, pedig bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egyszerűen nem tud - a szükséges tápanyagok szempontjából - elegendőt enni. A daganatos betegek mellett a súlyos autóbalesetet vagy égési sérülést szenvedők és az emésztőrendszeri vagy az idegrendszeri megbetegedésekkel küzdők állapota is kritikusabbá válhat, ha túl sokat veszítenek testsúlyukból.

Az akár 25-30 kilós, hirtelen fogyás esetén a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges tápanyagokat, így pedig a gyógyulás is tovább tart vagy veszélybe kerül. Bár az orvostudományban egyre jelentősebb helyet vív ki magának, a táplálásterápia még mindig nem elég ismert Magyarországon.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Nutricia Magyarország és a Szent Margit Kórház épp ezzel a céllal hirdetett országos pályázatot „Enterális Táplálás Mesterfokon" címmel, amely felhívja a figyelmet a táplálásterápiát végző orvosok és ápolók áldozatos munkájára, valamint díjazza a legeredményesebb és leginnovatívabb szakértői csapatokat.

Az optimális tápláltsági állapot nem állapítható meg ránézésre, ellenben nélkülözhetetlen a legtöbb betegség megelőzéséhez, de az életmentő orvosi kezelésekhez és a gyógyuláshoz is. A bármilyen okból kórházba kerülők 40%-át érintheti az alultápláltság veszélye, 15-20 százalék esetében pedig már az első naptól kezdve indokolt lenne a tápszerek adása, hiszen – ha későn ismerik fel a problémát – a betegek akár 25-30 kilós súlyveszteséget is elszenvedhetnek.

A diagnosztizálás és szakszerű kezelés elengedhetetlen, mivel az alultápláltság már önmagában súlyos fizikai és pszichés károkat okozhat, de, ha más patológiai állapottal is társul, meghosszabbítja a beteg felépülését, megnöveli az esetleges szövődmények kialakulását és ezzel együtt a kórházi kezelés idejét és költségét is. A nem megfelelő táplálás, illetve annak teljes figyelmen kívül hagyása pedig sok esetben állapotromláshoz vezethet, és növeli a mortalitás esélyét (főként sebészi beavatkozáson átesett, illetve intenzív osztályon kezelt pácienseknél).

A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális tápszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg is megfelelő táplálék jusson a szervezetbe – enterális táplálás esetén a gyomor-bélrendszeren keresztül. Együttműködésre képes betegeknél különböző iható tápszerek segítségével, speciális esetekben pedig szondán keresztül, szondatápszerek alkalmazásával juttatják a szervezetbe a szükséges tápanyagot.

A háromlépcsős, úgynevezett MUST-szűrés (a BAPEN (Brit Enterális és Parenterális Táplálási Társaság) kidolgozta eljárás során a beteg BMI értékét (jelenlegi állapot), a nem szándékos fogyás mértékét (az elmúlt 3-6 hónapban), és a meglévő betegség, műtét stb. táplálkozásra gyakorolt hatását veszik figyelembe) és az ötlépcsős STRONG-szűrés (mely négy szempontot értékel: a rizikót jelentő betegség meglétét, az alultápláltság szubjektív megítélését, a táplálékbevitel és veszteség mértékét, valamint az aktuális testsúlyvesztést) után a páciensek diétáját szakértők állítják össze, és segítséget nyújtanak abban is, hogy az utógondozás során, otthon is a felépüléshez szükséges, optimális szinten maradjon a beteg állapota.

Bár a szükséges tudásanyaggal régóta rendelkeznek a hazai szakemberek, a táplálásterápia területén még mindig komoly lemaradásban vagyunk a nyugat-európai országokkal szemben. Legtöbbször a megfelelő szűrés, a még kiterjedtebb kutatások, a különböző szervezetek közötti együttműködés, a felelősségi rendszer és a megfelelő finanszírozási rendszer hiányát emelik ki. Az alultápláltságot vizsgáló MUST- és STRONG-szűrést például sok országban már kötelezővé tették, Magyarországon még nem.

Az „Enterális Táplálás Mesterfokon" című pályázat célja, hogy bővítse a táplálásterápia társadalmi ismertségét és díjazza azokat a csoportokat, akik innovatív megoldásokkal és áldozatos munkával a gyakran hiányos körülmények ellenére is kiemelkedő szolgáltatást biztosítanak a betegek számára.

A nyertes pályázatok:
1. helyezettek
• Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató, Miskolc – Klinikai Táplálási Mobil Team (2012 óta működik a csoport, enterális és parenterális táplálási formát is alkalmaznak, az alultápláltság szűrése és kezelése mellett pedig decubitus prevenciót is végeznek. A tápszereket viszont sajnos csak a gyógyszerkeret terhére használhatják.)
• Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr - Táplálási Team (A MUST-, MUAC- és STRONG-szűrések mellett folyamatosan lejelentik és segítik a betegeket a Nutricia Otthonápoló Szolgálaton keresztül, saját, iható tápszer-katalógust készítettek belső használatra, 2014 decemberében pedig továbbképzést is tartottak.)
2. helyezett
• Szt. György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár – Sebészet (A sebészeti osztályon történő enterális és parenterális táplálást mutatták be a pályázaton: 2014 óta végeznek tápláltsági állapotfelmérést, a műtétet követő 2-3. napon már tápszert is kapnak a betegek, de egyéni diétás tervet is összeállítanak, távozáskor pedig ellátják a beteget tápszerrel és háziorvosi javaslatot adnak ki a felíráshoz.)
3. helyezett
• Szent István Kórház, Budapest – Sebészet (Egy sikeresen gyógyított szeptikus beteg terápiáján keresztül mutatták be a táplálási csoport működését: korai szakaszban megkezdik már az enterális táplálást és testösszetétel meghatározást, adott esetben pedig speciális diétát is összeállítanak, sebészek, intenzív osztályon dolgozó orvosok és dietetikusok együttműködésével.)

Legolvasottabb cikkeink