• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pandémia: a járvány hírei a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.05.19 Forrás: MTI
Pandémia: a járvány hírei a világ több pontjáról

Leváltotta az ukrán parlament az egészségügyi minisztert. Romániában meghaladta a négymilliót a beoltottak száma...

Szlovéniában a jövő héttől megkezdik a tanulók tesztelését
Megkezdik a tanulók önkéntes koronavírus-tesztelését a jövő héten Szlovéniában - közölte szerdán Janez Poklukar egészségügyi miniszter. A tárcavezető kiemelte: első körben a középiskolások egy részének lesz erre lehetősége, egy héttel később pedig már a felső tagozatos általános iskolásoknak is.

A programot még április közepén jelentette be a kormány, mielőtt újra visszatértek a diákok az iskolapadokba, de késtek a tesztek beszerzésével. Ljubljana 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19-tesztet rendelt, amellyel az orrüregből vett minták alapján is kimutatható a SARS-CoV-2 koronavírus, nem kell mélyebbről, az orrgaratból mintát venni.

Az öntesztelést minden hétfőn, tanítás előtt, otthon elvégezhetik a diákok - mondta Poklukar, hozzátéve, hogy a programot az említett iskolák igazgatói is támogatták. A tesztelés nem kötelező, de ajánlott - hangsúlyozta.

"Hajthatatlanok vagyunk abban, hogy már ebben az iskolaévben elindítsuk az öntesztelést a közép- és általános iskolákban, hogy készen álljunk a járványhelyzet esetleges súlyosbodására, őszre" - húzta alá a miniszter.

A ljubljanai kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedéseket. Szerdai ülésén pedig dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről.

Szerdára 532 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4338-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 368-an vannak kórházban, 110-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 571 797-en kaptak, közülük 298 593-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 27,2, illetve 14 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon ezer új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 351 997-et. Az elmúlt 24 órában 27-en haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7792-re emelkedett. Kórházban 1508 beteget ápolnak, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban - Szlovéniához hasonlóan - az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 078 103-an kaptak védőoltást, közülük 328 176-nak már a második adag vakcinát is beadták

Hatálytalanították a lengyelországi Walbrzych határozatát a kötelező oltásokról
Érvénytelenítette szerdán az alsó-sziléziai vajda a hatálya alá tartozó Walbrzych városa önkormányzatának határozatát, mely áprilisban kötelezővé nyilvánította a koronavírus elleni védőoltást. Jaroslaw Obremski elismerte: a walbrzychi városi tanács szándéka nemes volt, elő akarták segíteni a világjárvánnyal szembeni harcot. Utalt egyúttal azokra a véleményekre, melyek szerint az önkormányzati határozat a kívánttal ellentétes hatást eredményezhetett volna.

A lengyel egészségügyi tárca szerdai adatai szerint eddig közel 16,4 millió oltást adtak be, a teljes, két-, illetve egydózisú oltásban pedig már közel 4,8 millióan részesültek. Hétfőtől a 16-18 évesek is regisztrálhatnak vakcinázásra. Jövő héttől a cégek szervezésében is vakcinázzák a munkavállalókat és családtagjaikat, az akcióra mintegy 900 vállalat jelentkezett.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter kedden a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a legújabb, a beoltottakat és a felgyógyultakat is figyelembe vevő felmérések szerint a lengyel társadalom mintegy 55-60 százalékánál képződtek már Covid-19 elleni antitestek.

A Rzeczpospolita napilap honlapján szombaton közölt felmérés szerint a lengyelek 25 százaléka nem akar oltakozni.

Lengyelországban jelenleg lassul a járvány, szerdán 2344 új fertőzést jegyeztek. A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: vasárnap hazaengedik a varsói Nemzeti Stadionban létesített ideiglenes járványkórház utolsó betegét is, a kórház működését felfüggesztik.

A lassuló járvány miatt egyes korlátozásokat a tervezettnél korábban oldottak fel, péntektől például megnyílnak a mozik, színházak és a hangversenytermek. Múlt szombattól megnyílhattak a szállodák, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal.

Az éttermek május 29-én nyithatnak. Lengyelországban, az újból induló szolgáltatások igénybevételét nem kötik oltási igazolványhoz. Walbrzych városa viszont első lengyelországi településként kedvezményrendszert vezetett be, ennek keretében a legalább egy dózissal beoltottak 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyeket a helyi kulturális és sportintézményekbe.

 

Csehországban továbbra is enyhül a koronavírus-járvány
Továbbra is enyhül a koronavírus-járvány Csehországban, kedden 1250 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok. Ez lényegében megfelel a hétfői adatnak, de mintegy ötszázzal alacsonyabb, mint az előző hét eleji számok - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt statisztikákból.

Legutóbb tavaly, a nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken; akkor naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már 63-ra csökkent. A kormány számára ez a mutató mérvadó az óvintézkedések enyhítése terén. A kabinet már korábban közölte: akkor enyhíti a közéleti korlátozásokat, ha ez a mutató 100 alá esik.

A beadott oltások száma az utóbbi napokban 75-80 ezer között mozog. Az oltási folyamat gyorsulását elsősorban szervezési problémák hátráltatják. Eddig összesen 4,1 millió oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot több mint 1,1 millió személy kapta meg. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, s az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is. A kórházakban jelenleg 1260 covidos beteget kezelnek, több százzal kevesebbet, mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 230 alatt van.

A járvány terjedését mutató reprodukciós szám április közepe óta már egy alatt mozog, jelenleg ez mutató 0,79, ami szintén a kór terjedésének lassulását bizonyítja.

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos feloldja az óvintézkedéseket. Két hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most egy hete az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai pedig hétfő óta vannak nyitva. A stadionokba az óvintézkedések betartása mellett korlátozott számban visszatértek a nézők és rövidesen nyithatnak a szállodák, a színházak és a mozik is.

Ausztria szerdától enyhít a beutazási korlátozásokon
Ausztria szerdától enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogadnak minden olyan hivatalos igazolást, amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották vagy átesett a koronavírusos fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele - derült ki keddi bécsi bejelentésekből.

Az országokat három csoportba sorolták. Az első csoportba azok az országok tartoznak - Európa legtöbb állama, köztük Magyarország is -, amelyekben alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta. Ezekből az országokból már turisztikai céllal is be lehet utazni Ausztriába, a belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt már beoltották, vagy átesett a betegségen. Amennyiben ilyen papírral nem rendelkezik a beutazni szándékozó, egy negatív koronavírusteszt is elegendő a belépéshez, mely PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint 72, antigén teszt esetén pedig 48 óra.

A második csoportba azok az országok tartoznak, amelyeket Ausztria jelenleg a járványügyi mutatók szerint még magas kockázatúnak sorolt be. Ezek: Horvátország, Litvánia, Hollandia, Svédország és Ciprus. Az ezekből az országokból érkezőknek - amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy korábbi koronavírus-betegségüket igazoló papírral - negatív teszt ellenére is karanténba kell vonulniuk, és csak a karantén ötödik napján teszteltethetik magukat.

A harmadik csoportba az úgynevezett "vírusmutációs területté" nyilvánított országok - India, Brazília és a Dél-Afrikai Köztársaság - tartoznak. A belépés feltétele egy negatív PCR-teszt, melyre a beoltottaknak és a gyógyultaknak is szükségük van, és a karanténkötelezettség is életben marad. Az ezekre az országokra érvényes, április 29-e óta tartó beutazási tilalmat a légi forgalomban június 6-áig meghosszabbították.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy minden olyan oltás tényét igazoló papír feljogosít a belépésre, mely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által már engedélyezett vakcinával történt. Ezek szerint a Szputnyik V vakcinával beoltottak oltási igazolványa nem érvényes Ausztriában, míg a Sinopharm vakcinát kapók igazolása igen, hiszen míg az oroszt nem, a kínai oltóanyagot a WHO már jóváhagyta. Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapjáról letölthető rendelet viszont nem tartalmaz semmiféle utalást az oltóanyag származási helyére vonatkozóan.

Romániában meghaladta a négymilliót a beoltottak száma
Meghaladta a négymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Romániában - közölte kedden az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Ezzel a húszmilliós ország 16,1 millióra tehető felnőtt lakosságának átoltottsága megközelítette a 25 százalékot. Az oltás mindkét adagját 2,9 millió ember (a felnőtt lakosság 18,2 százaléka) kapta már meg.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora keddi sajtóértekezletén elmondta: Bukarestben a lakosság csaknem 36, Kolozs megyében 33, Szeben megyében 26, Brassó és Temes megyében pedig 25-25 százaléka kapott legalább egy adag oltást. A rangsor végén főleg moldvai megyék (Suceava, Botosani, Giurgiu, Bákó és Neamt) találhatók.

Romániában most már előjegyzés nélkül lehet igényelni a vakcinát az ország csaknem ezer oltási központjában, és eddig további 1400 családorvosi rendelő kapcsolódott be a kampányba. A héten az egészségügyi intézmények többségében is elkezdődött az oltási kampány: a 367 állami kórház közül most már 322-ben igényelhető a vakcina (ezek közül 200-ban eddig is oltottak).

A koordinátor beszámolt arról is, hogy Romániában eddig 17 855 külföldi (európai uniós vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli) állampolgár kapott oltást.

Gheorghita úgy vélekedett, hogy Romániában augusztus elsejéig lehet elérni az 50 százalékos "kollektív" immunitást. Ez - a miniszterelnök korábbi augusztus elsejei 10 milliós célkitűzése helyett - már csak nyolcmillió embert jelentene, és ebbe a legalább egy dózissal beoltottak mellett a betegségből kigyógyultakat is beleszámolnák.

Ezzel a szerényebb célkitűzéssel - amely szerint a beoltottak száma június 1-jéig haladná meg az ötmilliót, július 1-jéig a hatmilliót és augusztus 1-jéig a hétmilliót - Klaus Iohannis államfő állt elő múlt csütörtökön, amikor a járványügyi korlátozások első, május 15-től bevezetett lazításait jelentette be.

Az államfő kedden újabb tanácskozást tartott az elnöki hivatalban az oltási kampány ügyében illetékes állami vezetőkkel. Ezt követő sajtónyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet: sokakban hamis biztonságérzetet kelthet a járvány csitulása, de a világjárványnak csak az vethet véget, ha a lakosság jelentős része beoltatja magát.

Iohannis szerint az oltási kampány eddig főleg a nagyvárosokban volt sikeres, a továbbiakban a falvakban élőkhöz kellene közelebb vinni a vakcinát. Úgy vélte: most a helyi közösségek vezetőire, a polgármesterekre hárul a feladat, hogy házról házra járva meggyőzzék honfitársaikat az immunizáció fontosságáról.

Romániában március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós küszöböt. Az országban 100-120 ezer dózist adnak be naponta, az utóbbi időben ezek több mint felét azok kapják, akik a második adag oltásra jelentkeznek.

Leváltotta az ukrán parlament az egészségügyi minisztert
Menesztette posztjáról az ukrán parlament kedden Makszim Sztepanov egészségügyi minisztert. A miniszter leváltásáról szóló előterjesztést, amelyet Denisz Smihal miniszterelnök nyújtott be, 292 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. A kormányfő a parlamenti ülésen felszólalva a tárcavezető menesztésének fő indokaként a koronavírus elleni oltási kampány és az oltóanyagok Ukrajnába szállításának lassúságát hozta fel.

Sztepanov beszédében megjegyezte, hogy ő maga sem volt elégedett az oltási kampány ütemével, de úgy véli, hogy "az oltásellenesek ellenállása és a politikusok destruktív kritikája ellenére" csapata mindent tőle telhetőt megtett.

A miniszter úgy vélekedett, hogy az oltási kampányok az egész világon kudarcot vallottak. Sztepanov kijelentette, hogy neki világos terve van a pandémia legyőzésének és a hatékony ukrán orvoslás kiépítésének módjáról. A parlamenti frakciók és csoportok többsége viszont élesen bírálta a tárca vezetőjének eddigi tevékenységét a koronavírus elleni küzdelem terén.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett ara, hogy Sztepanov várható leváltásáról már tavaly ősszel keringtek szóbeszédek.

Sztepanov 2020. március 30-tól töltötte be az egészségügyi miniszteri posztot, előtte 2017 januárjától 2019. április 10-ig Odessza megye kormányzója volt.

David Arahamija, az elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője a napokban szivárogtatta ki, hogy Sztepanov utóda a miniszteri poszton jelenlegi helyettese, Viktor Ljasko országos tisztifőorvos lehet.

Az ukrán parlament keddi ülésén menesztett még két tárcavezetőt: Ihor Petrasko gazdasági és Vladiszlav Kriklij infrastrukturális minisztert. Mindketten maguk nyújtották be lemondásukat.

Legolvasottabb cikkeink