• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Paradigmaváltás a családorvoslásban? - HaOSZ konferencia

Hírek 2024.06.20 Forrás: HaOSZ - Háziorvosok Online Szervezete - Weborvos
Paradigmaváltás a családorvoslásban? - HaOSZ konferencia

Az alapellátást érintő átfogó szakmai, módszertani és aktuálpolitikai kérdéseket ismertető eseményt rendezett a háziorvosi szervezet.

Paradigmaváltás a családorvoslásban? címmel szervezték meg 487 regisztrált résztvevő jelenlétével a Háziorvosok Online Szervezetének IV. Országos Konferenciáját Balatonalmádiban június második hétvégéjén. Dr. Pintér Sándor fővédnöksége alatt megtartott, az alapellátást érintő átfogó szakmai, módszertani és aktuálpolitikai kérdéseket ismertető eseményt dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság Alap- és Szakellátásért Felelős főigazgató-helyettese, Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere és dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója nyitotta meg.

A rendezvény során szakmai szimpóziumok, workshopok, szakdolgozók számára szervezett szekció, szakmapolitikai fórum szerveződött, amelynek keretébenl azt vizsgálták a résztvevőkkel, hogy az alapellátást érintő közelmúltbéli intézkedések valódi paradigmaváltást hoznak-e az alapellátó praxisok mindennapi munkájába. A több mint 70 hazai és külföldi előadó kiemelkedő színvonalú prezentációt tartott egyebek mellett az alapellátás szervezeti struktúráját érintő kérdésekről, finanszírozásáról, az alapellátási körzetek átalakításáról, a háziorvosok utánpótlásáról és az alapellátásban elérhető diagnosztikai lehetőségek fejlődéséről (POCT, POCUS, telemedicina). A szakmai-tudományos programok számos új megközelítést és kutatási eredményt mutattak be az alapellátás területén.

Prof. dr. Shlomo Vinker, a WONCA Europe elnöke, dr. Pavlos Theodorakis, a WHO vezető egészségpolitikai tanácsadója, dr. Czett András, Ausztriában tevékenykedő háziorvos és prof. dr. Betlehem József a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának rektorhelyettese érdekfeszítő panelbeszélgetés során vitatták meg az alapellátás európai helyzetét és jövőbeni lehetőségeit.

A konferencián részt vett dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár is, aki az alapellátás fejlesztésére vonatkozó kormányzati tervekről tartott előadást. Beszédében hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátás hatékonyságának és minőségének javítása érdekében fontos, hogy a döntési kompetenciák a megfelelő szintre kerüljenek az ellátórendszerben.

Az alapellátást érintő egészségpolitikai intézkedések bemutatása során beszélt a lakóhelyközeli ellátások megerősítéséről, transzparensebbé tételéről, az Országos Kórházi Főigazgatóság alapellátásszervezési feladatainak megerősítéséről, a vármegyei irányító kórházak döntési kompetenciáinak bővítéséről, a körzetek átalakításáról, az alapellátási ügyelet hatékonyságáról, valamint a finanszírozás változásairól. Az ügyeletszervezés kapcsán elhangzott fontos információ, hogy Budapest 2024. októberétől csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez.

Az egészségügyért felelős államtitkár előadásában nem csupán a háziorvosi kompetenciabővítés lehetőségeit tárgyalta, hanem a betegellátás színvonalát növelő és az orvosok terhelését csökkentő szakdolgozói kompetenciák jogi kereteinek kialakításával kapcsolatos jövőbeni intézkedéseket is ismertette. Kifejtette, hogy az alapellátás átalakításának célja a praxisok gazdaságos működtetése, valamint egy olyan alapellátási rendszer kialakítása, amely a fiatal orvosok és szakdolgozók számára vonzó perspektívát nyújt.

Dr. Takács Péter mellett az egészségügyi államigazgatás korábbi vezetői közül dr. Kökény Mihály, dr. Szócska Miklós és dr. Ónodi-Szűcs Zoltán osztották meg regnálásuk alatt elért sikereiket és nehézségeiket egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Az alapellátás elismert szakemberei mellett a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség is képviselte magát a rendezvényen.

A rendezvény szervezői a konferencia kapcsán az alábbi eredményekről számoltak be: 

487 fő regisztrált résztvevő

több mint 70 hazai és nemzetközi előadó

több mint 50 regisztrált szakdolgozó

a WONCA és a WHO képviseletében két nagy egészségügyi világszervezet jelenléte

Magyarország legzöldebb praxisának pályázati eredményhirdetése

prof. dr. Shlomo Vinker (WONCA) és dr. Pavlos Theodorakis (WHO), valamint prof. dr. Melanie Rogers  (NHS) személyében neves külföldi előadók elképzeléseinek megismerése az alapellátás jövőjével kapcsolatban

külön workshopok az ultrahang diagnosztika, a betegkommunikáció és a mentálhigiénés támogatás területén

a szakmai tudás elmélyítésén túl spiritulális együttlét lehetősége Steinbach József püspök úr igei szolgálatával, közös futás és jóga

“Mozgás Receptre” elnevezésű program részleteinek bemutatása Révész Máriusz államtitkár által

a Járóbeteg Irányítási Rendszer jövőjének bemutatása Molnár Karolina helyettes államtitkár asszony által

gyermek alapellátás jövőjét górcső alá vevő szimpózium 

A rendezvény keretében hirdették ki a „Magyarország legzöldebb háziorvosi praxisa” pályázat eredményét. A több mint 20 pályázat közül dr. Békássy Szabolcs, dr. Móczár Csaba és dr. Szabó János által alkotott bírálóbizottság választotta ki a nyertes pályaművet. A nyertes pályázó dr. Szabó Ágnes hajdúnánási háziorvos részére dr. Nagy Márta helyettes államtitkár asszony adta át az Energiaügyi Minisztérium felajánlását egy 1,5 millió forint értékű elektromos kerékpárt. 

A Szervezőbizottság tájékoztatása szerint 2025. júniusában az idei rendezvény szellemiségében szeretnék megszervezni a HAOSZ V. Országos Konferenciáját, melyre várják az érdeklődő kollégákat, előadókat.

 

 

Fotók: HAOSZ. A vezető képen: Takács Péter, Kökény Mihály, Békássy Szabolcs, Szócska Miklós, Ónodi-Szűcs Zoltán