• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pilisvörösváron is tesztel a szűrőbusz

Regionális hírek 2020.12.11 Forrás: MTI
Pilisvörösváron is tesztel a szűrőbusz

Csató Gábor szerint  a mintavétel nem helyettesíti a felelős gondolkodást, fontos, hogy akinek tünete van, izolálja magát a környezetétől.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a szűrőállomás mellett megtartott sajtótájékoztatón elmondta: szerettek volna segíteni a Pilis-Dunakanyar térségében élő több mint százezer embernek, hogy mielőbb felismerhető legyen a betegségük, ezért kérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy két városban, Pilisvörösváron és Szentendrén is végezzenek mobil szűrést.

Csató Gábor, az (OMSZ) főigazgatója ismertette: a járvány kezdete óta több mint félmillió mintavételt végeztek a mentőszolgálat munkatársai, és több mint 400 mintavételező egységet mozgatnak minden nap. A tesztelést jelenleg az NNK segítségével és orvostanhallgatók bevonásával végzik. Hozzátette: a mintavétel nem helyettesíti a felelős gondolkodást, fontos, hogy akinek tünete van, izolálja magát a környezetétől.

Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője kiemelte: a szűrőbuszos vizsgálatot csak háziorvosi beutalóval lehet igénybe venni. A vizsgálathoz a pácienseknek nem kell kiszállniuk az autóból. Először gyorstesztet végeznek, ha az negatív, akkor a szűrőbusz közelében lévő mentőautóban elvégeznek egy PCR-tesztet is. Közölte: a szűrőbuszok egy hónap alatt csaknem 20 ezer mintát vettek, és a gyorstesztek 30-40 százaléka lett pozitív.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: folyamatosan figyelik a beérkező igényeket, és ahhoz igazítják a kapacitásaikat. Pilisvörösvárról és környékéről sok mintavételi kérés érkezett, ezért indokolt volt az egynapos szűrési akció, és ha a későbbiekben igény lesz rá, a busz visszatér a városba.

Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Fetter Ádám polgármester (b-j) a pilisvörösvári szűrőbuszos tesztelés sajtótájékoztatóján 2020. december 11-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központ buszai is segítik a koronavírus-gyanús esetek kiszűrését - lásd vezetőképünk. 

 

Mintát vesznek a pilisvörösvári szűrőbuszos tesztelésen 2020. december 11-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai is segítik a koronavírus-gyanús esetek kiszűrését.

 

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Legolvasottabb cikkeink