• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Pince mélyéből hozták fel az izotópokat

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A cég csak 20 éves, de gyökerei 1954-be, az akadémiai elnöki dolgozószobáig nyúlnak vissza.

Az Izotóp Intézet Kft. létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából, csaknem 200 szakember részvételével ma megrendezett konferencián Németh Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a múltat idézve elmondta: egykoron Rusznyák István, az Akadémia akkori elnöke elődjének, Osztrovyszky Györgynek azt írta: „kezdjük meg Magyarországon a sugárzó izotópokkal a kutatást". A feladatot az Akadémia III. – matematikai-, és fizikai tudományok – osztályára bízta.

Így jött létre az MTA Központi Izotóp Bizottsága. Ki gondolná, a munka nem másutt, mint az Akadémia pincéjében kezdődött, a szétosztandó izotópokat ott tárolták. Onnan indult diadalmas útjára az Izotóp Intézet, mint kutatóhely. Végül 1993. január 3-án komoly termelőmunkával életre hívták az Izotóp Intézet Kft-t, amire mindenekelőtt azért volt szükség, mert az akkori jogszabályok szerint kutatóintézet termelésből származó bevétele a intézmény költségvetésének 30 százalékát nem haladhatta meg. Márpedig az ott dolgozó 150-170 ember ennél lényegesen többet „termelt".

Mára az intézet közel 3 milliárd forint árbevételt ér el, és ennek mintegy 75 százalékát exportból. Jelenleg több mint 70 országba szállítanak és közel 200 külföldi partnerrel tartanak kapcsolatot. Az export jelentős részét az Európai Unióban értékesítik, továbbá szállítanak Skandináviába, Közel- és Távol-Keletre, Észak-Amerikába, Ausztráliába, Ázsiába és Afrikába is.

A cég aktív nemzetközi szerepléssel kívánja piacait megtartani és bővíteni. Idén például először vett részt az Arab Health kiállításon, ahol az arab világ és Ázsia szakemberei keresik az üzleti lehetőségeket. Rendszeresen részt vesznek a legnagyobb európai egészségügyi szakkiállításon a Medica-n. Aktív kapcsolatokat ápolnak a hazai és nemzetközi nukleáris medicina társaságokkal.

Sok szempontból különleges egy kutatóintézetből kialakított termelő vállalkozás szervezetének alakulása. Mára a szervezeti felállás a minőségbiztosítási rendszer bevezetése után, 1998 óta a jól dokumentált, megfelelően szabályozott a termelés.

A fejlődéshez mindig fontosnak tartották a gyártás mellett az alap és fejlesztő kutatást – mondta Lakatos Mihály, az intézet ügyvezető igazgatója. A kutatás és fejlesztés gazdasági, tudományos érdek, amit a magyar vállalkozásoknak teljesíteniük szükséges. Az Európai Unió célkitűzése, hogy 2020-ra a tagállamok a GDP 3 százalékát K+F célra fordítsák. Napjainkban hazánkban csak a GDP 1,2 százalékát költik erre, amit az ominózus dátumig 1,8 százalékra terveznek emelni.

A vállalkozás hazai partnerei között találhatók a kórházak nukleáris medicina osztályai. A cég elkötelezett a betegeket kímélő, a közérzetet, az életminőséget javító diagnosztikai megoldások és terápiák elterjedéséért. Aktívan részt vesz az orvosok képzésben és felvilágosításban. Olyan módszerek, technikák, eljárások kialakításán dolgoznak, amelyek a gyógyító munkában olcsóbban használhatóak.

Miként az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a jelenlegi finanszírozási rendszer e technológiák elterjedéséhez nem járul hozzá. A miértre az a válasz, hogy az egészségügyi intézmények bevétele a hagyományos, a beteget kevésbé kímélő módszerekkel nagyobb. A jelenlegi szakmai protokollok mindenekelőtt a finanszírozási szempontokat részesítik előnyben. Pedig jelentős az Izotóp Intézet Kft. hozzájárulása a gyógyszerkutatáshoz is. Az általa kidolgozott technológiák és nyomjelző anyagok a gyógyszerré válás folyamatát gyorsíthatják. A molekulák hatásmechanizmusának gyorsabb megismerése, a hatóanyagok beépülésének jó nyomon követhetősége, a folyamatok egyértelmű dokumentálása a gyógyszerré válás folyamatában jelentős költségmegtakarításokhoz vezethet. Ezen a területen komoly tartalékok vannak, melyek már a közeljövőben kiaknázhatók lehetnének.

Prof. dr. Zámbó Katalin, a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság elnöke előadásban kiemelte, hogy az Izotóp Intézet Kft. megalakulása óta Magyarország egyik legfontosabb radioizotóp alkalmazásokkal kapcsolatos kutató, fejlesztő és gyártó központjává vált. Készítményei rendkívül fontosak és nélkülözhetetlenek az orvosi gyakorlatban. Külön is szólt a vese-, a máj-, a vér-pool-, a pajzsmirigy-, a csont-, valamint a MIBG vizsgálat és terápia során az izotópokkal elért eredményekről. Elismeréssel szólt az Izotóp Intézet Kft. által forgalmazott immunoassay-készletekről (RIA, IRMA). Ezek ugyanis a klinikai és kutató laboratóriumoknak nélkülözhetetlenek többek közt a pajzsmirigyműködés, a szteroid- és a fehérje hormonok, a tumor markerek vizsgálatában. Gyakorló orvosként is megfogalmazta, hogy mit vár a szakma az Izotóp Intézet Kft-től: mindenekelőtt további hasonlóan jó „ellátást", jó kapcsolatokat és újabb termékeket.

A konferencia valamennyi részvevője kézhez kapta az ipartörténeti szempontból is átfogó, igényes „Az Izotóp Intézet Kft. első 20 éve" című kötetet, ami a Km-PharmaMédia Kiadó és Reklámügynökség Kft. gondozásában jelent meg.

Legolvasottabb cikkeink