• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Plusz 10 milliárd korona, mégis sztrájkveszély

Hírek Forrás: eski.hu

Jövőre a cseh kórházak, ápolási és járóbeteg intézmények több támogatásra számíthatnak.

A cseh Egészségügyi Minisztérium 2014-ben 10 milliárd koronával többet kíván az egészségügyre fordítani. A pluszforrásokat elsősorban a kórházak, járóbeteg rendelők, ápolási intézmények és gyógyfürdők támogatására kívánja fordítani - adta hírül az ESKI - HealthOnline.

Martin Holcat egészségügyi miniszter november 12-én tett bejelentése értelmében a cseh Egészségügyi Minisztérium 2014-ben növelni fogja a kórházak, járóbeteg rendelők és gyógyfürdők kifizetéseit, és hozzátette, hogy az egészségügyi szektornak a jövő évre 235 milliárd cseh koronát (2573,25 milliárd Ft) – azaz az ideinél 10 milliárd koronával többet – bocsátanak rendelkezésére. A magasabb kifizetéseket az teszi lehetővé, hogy a kormány úgy döntött, a jövő évben növelni fogja az egészségbiztosításba történő állami befizetések (pl. gyermekek, hallgatók, nyugdíjasok és munkanélküliek után) mértékét.

Az Egészségügyi Minisztérium éves rendelete meghatározza az egészségügyi szolgáltatások árát, az egészségbiztosítóknak ezt az árat mindenképp meg kell fizetniük a szolgáltatóknak, de ennél többet is fizethetnek, amennyiben a szolgáltatóknak sikerül ennél magasabb árakat kialkudniuk.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az idei rendelet értelmében a fekvőbeteg intézmények jövőre 4,2 milliárd koronával (45,99 milliárd Ft) magasabb összegben részesülnek, mint az idei évben, a járóbeteg intézmények pedig fél milliárd koronával kapnak többet. A háziorvosok és a fogorvosok esetében a kifizetések növelése minimális lesz, ők az egészségbiztosítókkal tárgyalhatnak a kifizetések emeléséről. Holcat tisztában van azzal, hogy a rendelettel az egészségügyi szolgáltatók nem értenek egyet, de ahhoz, hogy mindenki követelését teljesíteni tudják, 50-60 milliárd koronával (547,5-657 milliárd Ft) többre lenne szükség. Azt is hozzátette: a következő kormány feladata eldönteni, hogy folytatja-e az egészségügyi rendszer stabilizációját, vagy tovább növeli az egészségbiztosításba történő állami befizetések mértékét.

A kórházak, gyógyfürdők, ápolási intézmények, valamint a magán járóbeteg rendelők bírálják a rendeletet. A kórházak sztrájkkal fenyegetőznek.  A fogorvosok már korábban kilátásba helyezték, hogy amennyiben a fogászati szolgáltatások kifizetései a jelenlegi szinten maradnak, kizárják az alapvető fogászati töméseket az állami egészségbiztosítás által térített kezelések közül.
A Cseh Fogorvosok Kamarájának (CSK) elnöke, Pavel Chrz elmondta, az egészségbiztosítók fogtömésenként 220 cseh koronát (2398 Ft) fizetnek, miközben egy fogászati rendelő átlagos költsége egy fogtömés esetében 450 cseh korona (4927,5 Ft).

Legolvasottabb cikkeink