• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Precíziós onkológia: minden beteg és betegség egyedi

Hírek 2021.10.30 Forrás: Weborvos
Precíziós onkológia: minden beteg és betegség egyedi

A lap több beteg példaadó történetén keresztül próbál segítséget nyújtani a daganatos betegeknek és családjaiknak.

Mitől személyre szabott egy onkológiai kezelés? Mit jelent a precíziós onkológia? Milyen lehetőségeket és milyen korlátokat rejtenek a tumorok részletes genetikai vizsgálatai? Ezekre a kérdésekre is választ ad, emellett a daganatellenes kezelések mellékhatásait csökkenteni hivatott szupportív terápiákkal is foglalkozik, továbbá reményt adó és példát nyújtó tanulságos riportokat közöl az ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2021. őszi lapszáma.

Mennyiben lehet ma az onkológiai ellátás precíziós, azaz egy kezelés személyre szabott? Az egyedi tumoroknak mennyire részletes genetikai vizsgálata indokolt? Mikor születnek olyan tumorgenetikai leletek, amelyek segítik a terápiaválasztást és mikor nem változtatnak a kezelési lehetőségeken? Ezeket a kérdéseket is körbejárja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság őszi szakmai szimpóziumáról beszámoló betegtájékoztató magazin.

A szupportív terápiák közé sorolnak minden olyan módszert, ami a betegek tüneteinek, a betegség, illetve a daganatellenes kezelések által okozott panaszoknak a csökkentését célozza. A mellékhatások, szövődmények kezelését szolgáló beavatkozások önmagukban ugyan nem daganatgátló kezelések, viszont nélkülük számos daganatgátló terápiát nem tudnának végigcsinálni a betegek. A lap részletesen foglalkozik a szupportív kezelésekkel, s hogy mit tehetnek maguk a betegek a mellékhatások kockázatainak csökkentése érdekében.

A lap több beteg példaadó történetén keresztül próbál segítséget nyújtani a daganatos betegeknek és családjaiknak. Riportot közöl egy cégvezetőről, aki kemoterápiás infúzióval a kezében gitározik az onkológián és a kórterem helyett a parkban piknikezve várja, amíg lecsöpög az infúzió. Olvasható annak a fiatal műtősnőnek a története, aki egyik napról a másikra munkatársból beteggé vált a saját kórházában. Beszámol a lap arról az 53 éves kétszeres nagymamáról is, akinek a mozgás adott testi és lelki kapaszkodót a rákból való kilábaláshoz. Ráerősít a riportok üzenetére az az üzletasszony is, aki ma már sokkal hamarabb fordulna az orvosi segítség mellett pszichológushoz is. Több cikk hangsúlyozza: a mindennapi életminőségben ugrásszerű változást képes hozni az, ha valakit szakszerű pszichológiai támogatás is segít a felépülésben. Az újság foglalkozik a betegek depressziójával és annak elkerülési lehetőségeivel, valamint beszámol a www.45nap.hu címen elérhető kilométergyűjtő kihívásról is, amely keretében a szervezők várják mindenkitől a másokat is mozgásra ösztönző üzeneteket.

Legolvasottabb cikkeink