• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rabló-pandúr harc az élelmiszeriparban

Hírek Forrás: ATV

Végy egy kiló sertéskarajt, adj hozzá hemoglobint. Hamis bélszín magyarosan

Svédország és Szlovákia után Magyarországon is felbukkant a marhahúsként értékesített, átszínezett sertéshús. A hazai húsipart jól ismerő szakértőnk szerint a festést nagyipari technológiával végezték, ennek ellenére a gyakorlott szem még hűtött terméknél is kiszúrja a csalást - írja az ATV.hu.

Hemoglobin, vagyis véralapanyag – egy saját termékeket is gyártó magyar vágóhíd vezetője szerint ezzel a leghatásosabb megszínezni a disznóhúst, hogy marhának tűnjön. A műveletet pedig nagyipari technológiával végezhették, egy olyan eszközzel, amely alapesetben tűs szerkezetével a vizet és a pácanyagokat juttatja be a húsok szerkezetébe. A 20 éve a húsiparban dolgozó vállalkozó szerint elgondolkodtató, hogy éppen két patinás hazai húsüzem tönkremenetele idején bukkantak fel nagy mennyiségben az átfestett húsok – elképzelhetőnek tartja, bár erre semmiféle bizonyítéka nincs, hogy a cégeknél bent ragadt szállítmányokat tudott ilyen módon jó áron értékesíteni a kereskedő.

„A húsokat a legkönnyebb ételfestékkel átszínezni, amelyek az egészségre még nagy mennyiségben sem károsak. Ugyanakkor, ha a disznóhúst félig sütve tálalja valaki, mert azt hiszi, hogy marhahús, az komoly fertőzéseknek teszi ki magát" – mondta el az atv.hu-nak Soós József, a Szegedi Tudományegyetem élelmiszertudományi tanszékének tanára.

Hozzátette: az élelmiszeriparban hasonló rabló-pandúr harc zajlik, mint a sportban a doppingszerek kapcsán: a hamisítók már a legkomolyabb biotechnológiai módszereket alkalmazzák. Példaként említette, hogy találkozott már olyan mézzel, amelyben kukoricakeményítőből származó cukor volt, de ezt csak szénizotópos vizsgálattal lehetett megállapítani. Persze vannak primitívebb megoldások is. Ide tartozik a hús átszínezése, vagy például, amit Soós József a legszélsőségesebb megoldásként látott: őrölt paprika címén eladott téglapor durván rákkeltő színezőanyaggal „dúsítva".