Végy egy kiló sertéskarajt, adj hozzá hemoglobint. Hamis bélszín magyarosan
Svédország és Szlovákia után Magyarországon is felbukkant a marhahúsként értékesített, átszínezett sertéshús. A hazai húsipart jól ismerő szakértőnk szerint a festést nagyipari technológiával végezték, ennek ellenére a gyakorlott szem még hűtött terméknél is kiszúrja a csalást - írja az ATV.hu.
Hemoglobin, vagyis véralapanyag – egy saját termékeket is gyártó magyar vágóhíd vezetője szerint ezzel a leghatásosabb megszínezni a disznóhúst, hogy marhának tűnjön. A műveletet pedig nagyipari technológiával végezhették, egy olyan eszközzel, amely alapesetben tűs szerkezetével a vizet és a pácanyagokat juttatja be a húsok szerkezetébe. A 20 éve a húsiparban dolgozó vállalkozó szerint elgondolkodtató, hogy éppen két patinás hazai húsüzem tönkremenetele idején bukkantak fel nagy mennyiségben az átfestett húsok – elképzelhetőnek tartja, bár erre semmiféle bizonyítéka nincs, hogy a cégeknél bent ragadt szállítmányokat tudott ilyen módon jó áron értékesíteni a kereskedő.
„A húsokat a legkönnyebb ételfestékkel átszínezni, amelyek az egészségre még nagy mennyiségben sem károsak. Ugyanakkor, ha a disznóhúst félig sütve tálalja valaki, mert azt hiszi, hogy marhahús, az komoly fertőzéseknek teszi ki magát" – mondta el az atv.hu-nak Soós József, a Szegedi Tudományegyetem élelmiszertudományi tanszékének tanára.
Hozzátette: az élelmiszeriparban hasonló rabló-pandúr harc zajlik, mint a sportban a doppingszerek kapcsán: a hamisítók már a legkomolyabb biotechnológiai módszereket alkalmazzák. Példaként említette, hogy találkozott már olyan mézzel, amelyben kukoricakeményítőből származó cukor volt, de ezt csak szénizotópos vizsgálattal lehetett megállapítani. Persze vannak primitívebb megoldások is. Ide tartozik a hús átszínezése, vagy például, amit Soós József a legszélsőségesebb megoldásként látott: őrölt paprika címén eladott téglapor durván rákkeltő színezőanyaggal „dúsítva".