• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Rák: a tudatosság növeli a betegek esélyeit

Hírek 2018.11.07 Forrás: MKOT
Rák: a tudatosság növeli a betegek esélyeit

A betegnap lényege, hogy ne csak a szakorvosok legyenek tisztában a legújabb tudományos eredményekkel, hanem a betegek is

Több mint háromszáz daganatos beteg és hozzátartozó érkezett Budapestre a Daganatos Betegek Napjára, ahol kutatók, orvosok, segítő szakemberek előadásai, tematikus foglalkozások segítették az egészségügy útvesztőiben való eligazodást. A betegtájékoztató napot a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság november 8-10. közötti X. Jubileumi Kongresszusához kapcsolódva szervezték meg.

– A daganatos betegeknek felkészültségre és tudatosságra van szükségük, hogy ne alárendeltjei legyenek az orvosnak, hanem partnerként vegyenek részt a gyógyítást szolgáló döntésekben – mondta prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tiszteletbeli elnöke a Daganatos Betegek Napja megnyitóján Budapesten. Hozzátette: az érintettek és hozzátartozóik számára szervezett betegnap lényege, hogy ne csak a szakorvosok legyenek tisztában a legújabb tudományos eredményekkel, hanem azt közérthető módon megismerjék a betegek is. 

Dr. Pajkos Gábor, az MKOT elnöke arról beszélt: az orvostársaság 3 napos budapesti kongresszusán az onkológia csaknem minden szakterülete napirendre kerül, hazai és külföldi előadók tekintik át szakterületük legfontosabb tudományos eredményeit. A kongresszus jelentőségét jelzi, hogy mintegy 600 szakorvos és szakdolgozó regisztrált a rendezvényre, valamint az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke is előadást tart. Az orvosszakmai továbbképzés mellett nagy várakozás övezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértőinek pénteki fórumát is, ahol a mindennapi betegellátást is meghatározó finanszírozási kérdéseket tekintik át.

– Nem mindegy hányan éljük túl a betegséget és milyen életminőségben élhetünk. Minden bizonyított módszert be kell vetnünk az állapot javulásáért, de nem szabad, hogy a diagnózis után minden gondolatunkat a betegségtudat uralja – fogalmazott Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. Kalotay Gábor arra biztatott: minden betegnek érdemes helyben megkeresnie az ott működő betegklubot, egyesületet. Ezt azzal indokolta: jobban boldogulhat az egészségügy útvesztőiben az, aki sok tapasztalattal rendelkező betegtársakat, a problémáknak is hangot adni képes civil támogatást tudhat maga mögött.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink