• nátha
    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Rákkeltő anyagot tartalmazó kekszet hívott vissza a Nébih

Hírek 2020.01.25 Forrás: MTI
Rákkeltő anyagot tartalmazó kekszet hívott vissza a Nébih

A kekszben jelenlévő káros anyag nagy dózisban károsítani tudja a DNS-t, emellett rákkeltő hatású is.

Határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt visszahívtak egy orosz eredetű kekszet, melyből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, akik vásároltak az Anela márkájú, 250 grammos, 2020. május 22-i minőségmegőrzési idejű termékből, ne fogyasszák el.

Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a német hatóság bejelentéséről.

Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor - a szagtalanítás során - 200 Celsius fok feletti hőmérsékleten. Megtalálhatóak finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen a pálmaolajban), valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben. Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá.

Állatkísérletek bizonyították, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t), emellett karcinogén (rákkeltő) hatású is - írja figyelmeztetésében a Nébih.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink