• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákkeltő és mérgező házak: mi a teendő?

Hírek Forrás: Weborvos

Lehet úgy is szigetelni, hogy arra ne menjen rá az egészségünk! Megmondják, hogyan.

Naponta betegszenek és halnak meg emberek, akik csak a fűtési költségeiket szerették volna csökkenteni, de az átgondolatlan spórolás, a tájékozatlanság és más emberek felelőtlensége miatt az egészségükkel vagy az életükkel fizettek - hívja fel a figyelmet a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap. 

Ma Magyarországon minimum egymillió lakásban van egy vagy több kéményes gáz- és/vagy szilárdtüzelésű berendezés. Ezek túlnyomó része az elmúlt 30-40 évben úgy került telepítésre, hogy az égéshez szükséges oxigént tartalmazó levegő a lakáson kívüli szabad térből, az ajtó- és ablakréseken keresztül jutott be a lakásba, lakótérbe. (Egy emberi tartózkodásra szolgáló helyiségben egy felnőtt embernek óránként min. 20 m3 friss levegőre van szüksége, ehhez jön még a gázkészülékek igénye. A tömeges méretűnek mondható nyílászáró-cserék miatt ez a helyzet alapvetően megváltozott. A szaklap  a Construma ideje alatt ingyenes épületgépész tervezői konzultációt biztosít a standjához látogatóknak. Április 5-én és 6-án - szombaton és vasárnap - lakossági tájékoztató előadássorozatot szerveznek a helyszínen, ahol a légellátás, légtechnika mellett a megújuló energiahordozók tudatos alkalmazása lesz a főtéma.

A tüzelőberendezések létesítésére szigorú előírások vonatkoztak, amelyekben közös elv, hogy az egészségre ártalmas égéstermék miatt minden esetben előzetes engedélyhez kötött a létesítésük. A nyílászárók szigetelése, hermetikusan záródókra történő cseréjük ezzel szemben semmiféle engedélyhez nem kötött, sőt támogatott, és a támogatás sincs műszaki feltételekhez kötve. A gázszolgáltató szinte csak akkor értesül a tényekről, ha már baj van, a kéményseprő közszolgáltató is csak az éves ellenőrzések során, ha elég lelkiismeretes a kéményseprő, és sajnos a jelenlegi baleseti statisztika alapján néha már későn.

Amikor a kéményseprő észleli a légellátás hiányát, kötelessége a tüzelőberendezés használatát megtiltani, azonban a tiltás sokszor eredménytelen, a lakossági reakció pedig gyakran az, hogy legközelebb már be sem engedik a kéményseprőt.

A 2012 végén életbelépett új Kéményseprő Rendelet a tüzelőberendezések levegőellátásának ellenőrzését kötelezettségévé is tette, azonban a kéményseprő csak azt tudja megállapítani, hogy van-e szellőzőnyílás vagy légbevezető, de azt már nem, hogy az elégséges-e.
A szén-monoxid-mérgezések szaporodása azonban csak a jéghegy csúcsa, még ha a legtragikusabb is. A fokozott légzárású nyílászárók rohamos terjedésével párhuzamosan rohamosan romlik az emberi tartózkodásra szolgáló terek levegőminősége.

Ahol a légcsere hiánya párásodást, penészesedét eredményez, ott az rontja a külső határoló szerkezetek állagát, illetve asztmás és egyéb légúti megbetegedéseket okoz, ahol pedig nyílt égésterű tüzelőberendezések vannak (amelyek a lakás levegőjét használják), ott az enyhétől a halálosig terjedő mérgezést okozhat.
A modern tömegépítészet egyik kedvelt megoldása, amikor a négyzet vagy téglalap alaprajzú házban helyezik el a garázst is, amely bizonyíthatóan a határértéket többszörösen meghaladó mennyiségű rákkeltő anyagot (pl. benzol) "termel" folyamatosan. Éppen ezért beépített garázs kialakítását levegőhigiénés szempontból a szakemberek nem javasolják.

Teremgarázs esetében megfelelő szigeteléssel biztosítani kell, hogy a szennyező anyagok ne áramolhassanak a garázsból a felette elhelyezkedő lakások légterébe. A további egészségügyi ártalom megelőzése érdekében a teremgarázsokban mesterséges szellőzést szükséges kialakítani, úgy, hogy a közvetlen közelében (mellette, felette) lévő lakások levegőjének benzol- és szén-monoxid-szennyezettsége a javasolt határérték alatt maradjon. A szellőztető rendszer telepítésénél ügyelni kell arra is, hogy a kivezetett szennyezett levegő se befolyásolhassa a lakások levegőminőségét.

Helyszín: Hungexpo, Construma kiállítás Helyszín: Hungexpo vásárközpont, „K" épület.

Az előadások témája és időpontja:

Kondenzációs kazánok 10:00
Pellet kazán 10:30
Hőszivattyúk 11:00
Felület fűtés, hűtés 11:30
Napkollektor 12:00
Hőszigetelés 13:00
Központi szellőztetés 13:30
Napelem 14:00
Inteligens ház vezérlés 14:30
Esővíz hasznosítás 15:00