• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Referenciakórház lett a Bajcsy

Hírek Forrás: Weborvos

Európa-szerte évente ötvenezer haláleset hozható kapcsolatba kórházi fertőzéssekkel.

Stratégiai együttműködés jött lére áprilisban a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház - Rendelőintézet és az egészségügyi higiénés rendszereket gyártó Ecolab Kft. között. A megállapodás értelmében a fekvőbeteg intézmény – mint referencia kórház – szakmai programot indít a kórházi fertőzések megelőzése és csökkentése, a betegbiztonság növelése érdekében. Ebben a programban a Kft. fertőtlenítő technológiával és oktatóanyaggal támogatja a kórházat. 

Európa-szerte évente mintegy hárommillió egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzést jelentenek a betegellátó intézmények, és körülbelül ötvenezer haláleset hozható kapcsolatba kórházi fertőzéssekkel. A nem megfelelő tisztító és fertőtlenítő eljárások következtében súlyos, olykor életveszélyes fertőzések alakulhatnak ki, amelyek ellátásának – a kezelések során alkalmazott antibiotikumoknak és egyéb gyógyszereknek – a költségei jelentős mértékben terhelik a kórházak gazdálkodását.

Ezeknek az eseteknek jelentős hányada megelőzhető lenne alapos tisztítással, gondos felületfertőtlenítéssel és a kézhigiéne fegyelmezett betartásával. A helyzet felméréséhez e téren járatos, tapasztalt szakember gárdára van szükség, hiszen a fertőtlenítés részletes követendő eljárását minden egyes részlegre külön takarítási és fertőtlenítési tervben kell dokumentálni. Bizonyított, hogy a takarítás és fertőtlenítés hatékonyságának javítása a kórházi ellátással kapcsolatos kórokozókkal történő szennyeződést 50-80 százalékkal mérsékli, ezáltal csökkenti a kórházi fertőzéseket.

E megfontolásból – figyelembe véve a több mint húsz éve fennálló együttműködést –, az Ecolab Kft. felajánlotta, hogy szakmai partnerként működik közre a kórházi fertőzések megelőzését célzó programban. A megállapodás keretében a Bajcsy-Zsilinszky Kórház - Rendelőintézet referencia kórházként alkalmazza az Ecolab minőségi termékeit és átfogó higiénés rendszereit. A program magába foglalja a a fertőtlenítési protokollok kialakítását és orvosok, szakdolgozók oktatását is.

Mindemellett a kórház részt vesz az Ecolab új monitoring programjának európai bevezetésében is, amelyre a kelet-európai régióban elsőként Magyarországon kerül sor.