• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rekorddöntögető kánikula - az év legmelegebb napja?

Hírek Forrás: MTI

Valószínűleg csütörtökön, vagy pénteken lesz az év legmelegebb napja.

A jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökön vagy pénteken lehet az év legmelegebb napja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-vel.

Csonka Tamás azt mondta, csütörtökön valószínűleg több rekord is megdőlhet. Eddig a legmagasabb napi minimum rekordja állt be, a hajnali órákban Pécsett 23,8 fokot mértek. Emellett várhatóan a budapesti és az országos napi maximumok rekordja szinte biztosan megdől - tette hozzá.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pénteken még melegebb lesz-e, mivel mindkét napra 40 fok körüli maximumok várhatóak. Ezzel együtt az egész országban 27, néhol a 28-29 fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet. Így a tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Csonka Tamás azt is elmondta, csapadék az ország nagy részén továbbra sem várható. Esetleg az észak-keleti tájakon fordulhat elő zápor, vagy zivatar, de ennek is kicsi az esélye.

A jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén több hullámban érkezik némi enyhülés, de ebben még sok a bizonytalanság. Előbb szombaton a Dunántúlon észak-nyugatira forduló széllel érkezhet frissebb, kevésbé meleg levegő, de még ekkor is 35 fok várható, vasárnap is csak kissé mérséklődik a meleg - mondta a meteorológus.

Paller Judit országos tiszti főorvos szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.


***

Már a déli órákban megdőlt csütörtökön a budapesti és az országos napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-vel. A következő órákban a hőmérséklet még emelkedik, így csak későbbre derül ki, hogy pontosan hány fokkal dőltek meg a napi rekordok - tette hozzá a meteorológus.

Ezen napon eddig 1943-ban Túrkevén volt a legmelegebb, ahol annak idején 36,5 Celsius-fokot mértek. A fővárosban több mint 120 éves rekord dőlt meg. 1890 óta Budapesten augusztus 25-én nem mértek 34,6 foknál magasabb hőmérsékletet.

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

***

A kánikulában mintegy húsz százalékkal többször hívják a mentőket, mint általában - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője csütörtökön az MTI-nek.
Mint kifejtette, ilyenkor országosan mintegy háromezer riasztásuk van, több hívást főként a nagyobb városokban kapnak.

Budapesten a riasztások száma egy átlagos napon négyszáz, a kánikula miatt most mintegy ötszáz volt - emelte ki.
Mint mindig, most is azt tanácsolják, hogy mindenki igyon sok folyadékot, a déli órákban ne tartózkodjanak a szabadban, ha pedig az utcára mennek, lehetőleg szellős, világos öltözetet viseljenek.

A gyerekekre, idős emberekre jobban oda kell figyelni - hangsúlyozta Győrfi Pál, hozzátéve: bár az elmúlt napokban több fiatal is elájult, elsősorban az idős szívbetegekhez riasztották őket
Győrfi Pál elmondta: a hét eleje óta tartó kánikulában rendkívüli eset a meleggel összefüggésben nem történt.

Szerdán ugrott meg a riasztások száma, csütörtökön nem emelkedett tovább. Mint mondta, a helyzet akkor rosszabbodhatna, ha a kánikula tartóssá válna, még több napig tartana. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a hőség pénteken tetőzik, és a hétvégén kisebb enyhülés következik, így erre nem számítanak.