• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Rendeződhet az extrém sportot űzők biztosítása

Hírek Forrás: MTI

A szaktárca tervei szerint év végére létrejöhet az új sport-egészségbiztosítási rendszer.

Az erőforrás minisztériumban úgy tervezik, hogy az év végre elkészülhet az új sportbiztosítási rendszer, amely rendezi az úgynevezett extrém sportágak egészségbiztosítási helyzetét is - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint: Szabó Máté ombudsman felkérte az erőforrás minisztert, hogy kezdeményezze az extrém sportágak sérültjeinek egészségügyi ellátásáról szóló szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát. Erre a kezdeményezésre a miniszter Szabó Mátéval azt közölte, hogy "az év végére irányozza elő a sportbiztosítás komplex rendszerének létrehozását".

Kifejtették: az ombudsman egy panaszbeadvány nyomán fordult a miniszterhez. A panaszosok kifogásolták, hogy "kedvtelésüket" - például a barlangászást, vagy a falmászást - egészségbiztosítási szempontból - extrém sporttá minősítették. Ugyanakkor a panaszosok szerint olyan sportágak viszont nem szerepelnek az extrém sportok listáján, amelyekben ezeknél jóval több az orvosi ellátást igénylő balesetek száma.

Ennek a megkülönböztetésnek azért van jelentősége, mert ha a különösen veszélyesként meghatározott sporttevékenységek közben következik be a baleset, az Egészségbiztosítási Alap az egészségbiztosítási törvény értelmében csak meghatározott, elsősorban sürgősségi ellátásokat lehet finanszírozni - hangsúlyozta a hivatal közleményében.

A biztos szerint indokolt a különösen veszélyes sporttevékenységek fajtáinak pontos jogszabályi meghatározása. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az extrém sportágak körének meghatározásakor elmaradt a tárgyilagos mérlegelés, a megalapozott szakmai előkészítés. Mindezek alapján az ombudsman megállapította: a különösen veszélyesnek nyilvánított sporttevékenységek besorolásának jelenlegi szabályozása "nem objektív, nem kiszámítható, sérti az egyenlő bánásmód követelményét".

Kiemelték, egy kormányhatározat rendeli el a magyar olimpiai és paraolimpiai sportolók korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli egészségügyi ellátásának biztosítását. Az erőforrás-miniszter azt közölte, a hosszú távú sportegészségügyi koncepció a londoni olimpia után jöhet létre, a sportbiztosítás komplex rendszere a tervek szerint decemberig elkészül - olvasható az ombudsman közleményében.

Tavaly augusztusban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását.

A szabad demokrata Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés azt jelenti, hogy ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások - műtétek, rehabilitációs szolgáltatások - árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie - írta a lap.

Ugyanakkor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület többször azt vetette fel, hogy az ittasan vezetőknek, a gyorshajtás miatt balesetet okozóknak, illetve az extrém sportok űzése közben megsérülteknek úgynevezett extrémadót kellene fizetniük. Így ezekben az esetekben a társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állná. Az egyéb beavatkozásokat az érintetteknek kellene fedezniük, vagy saját forrásból, vagy külön biztosításból.

Legolvasottabb cikkeink