• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Répatorta kapta az Év Új Gluténmentes Terméke díjat

Hírek 2018.05.23 Forrás: Weborvos Szerző:
Répatorta kapta az Év Új Gluténmentes Terméke díjat

A lisztérzékenyek a díjjal többek között a gluténmentes élelmiszereket gyártó cégeket kívánják innovációra ösztönözni.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2018-ban is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az idei évben emellett még egy különdíjat is megítélt a szakmai bírálóbizottság.

Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A Díj megalapításának, és idei, harmadik kiosztásának több célja is van.  Egyfelől a hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, hogy fejlesszenek minél több új, változatos és a korszerű táplálkozás feltételeknek is megfelelő, ugyanakkor ellenőrzött és biztonságos termékeket. A másik oldalról meg kívánják ismertetni a coeliakiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek. Végezetül a nagy nyilvánosság figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy sokan élnek olyanok, akiknek a gluténmentes ételek a más krónikus betegek naponta szedett gyógyszereivel egyenértékűek.

A korábbi évek gyakorlatához képest idén változott a díj odaítélésének eljárása is, már nem az egyesület tagjainak szavazata, hanem egy szakemberekből álló bíráló bizottság véleménye döntött. Ennek oka volt az is, hogy a bíráló bizottságba bevont szakemberek és fogyasztók véleményét a gyártók figyelmébe ajánlva új fejlesztési irányokat mutathassanak a szervezők.

A bizottságban gasztroenterológus szakorvos, dietetikus és élelmiszeripari szakemberek mellett volt szakács és újságíró is. Többen saját maguk vagy családtagjuk révén naponta találkoznak a gluténmentes diéta kihívásaival, a gluténmentes élelmiszerek beszerzésének, elkészítésének nehézségeivel, pozitív és negatív meglepetésekkel. A bírálati szempontok között első helyen szerepelt a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, azaz a 2016. január 1.-t követő piacra kerülés és a friss gluténtartalomra vonatkozó mérési jegyzőkönyv. További szempont volt a csomagolás megítélése, mind esztétikai megjelenése, mind a tájékoztatási követelményeknek való jogszabályi megfelelés és fogyasztóbarátság is. Hangsúlyos volt a termék újdonsága és megfelelése a korszerű táplálkozási követelményeknek, és az is, hogy mennyire finom. Ez utóbbi kérdésben a bizottság értékelt a gluténmentes hasonló, és a gluténtartalmú termékekhez képest is.

A díjra 9 magyar cég nevezte be a 2016. január 1-t követően piacra került gluténmentes új, összesen 12 termékét és 2 termékcsaládot. A bíráló bizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új gluténmentes Terméke díj nyertese a Naturbit Répatorta lett. Emellett kiosztottak egy különdíjat is, egy gluténmentes muffinnak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink