• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Riasztó mennyiségű vegyi anyagot találtak férfiak vizeletében

Hírek 2022.06.16 Forrás: Euronews
Riasztó mennyiségű vegyi anyagot találtak férfiak vizeletében

Egyelőre azt nem tudni, hogy a reproduktív korú nők ugyanolyan mértékben vannak-e kitéve a vegyi anyagok hatásának, mint a férfiak.

Közel 100 önkéntes férfi vizeletmintájának vizsgálata során „riasztó” mennyiséget fedeztek fel olyan endokrinkárosító anyagokból, melyek csökkentik a termékenységet. A mintákban találtak olyan anyagokat, melyek befolyásolják a sperma minőségét, egyes vegyületekből a biztonságos szintnek tekintett érték százszorosát mérték. „A férfiak reproduktív készségét és egészségét befolyásoló vegyi anyagok keverékének kockázatértékelése riasztóan meghaladja az elfogadható expozíciós mutatót” – írja a Euronews az Environment International című folyóiratban közzétett tanulmány alapján.

A kutatásban 98  – 18 és 30 éves kor közötti – dán önkéntes férfi vett részt, mintáikban kilenc vegyi anyag, köztük a biszfenol, a ftalátok és a paracetamol szintjét mértek. Andreas Kortenkamp, a londoni Brunel Egyetem professzora, és egyben a tanulmányt készítő tudósok vezetője elmondta, hogy a veszélyességi index megdöbbentő volt a 98 önkéntes esetében. Az is meglepte őket, hogy a biszfenol A (BPA) volt a domináns kockázati tényező, miközben a közelmúltbeli kutatások a műanyagokban használt ftalátokra fókuszáltak.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a reproduktív korú nők ugyanolyan mértékben vannak-e kitéve a vegyi anyagok hatásának, mint a férfiak.

Mint ismeretes, a spermiumok mennyisége és minősége drámaian, közel a felére csökkent a nyugati országok férfiai közt az elmúlt évtizedekben. A tudósok ennek rengeteg okát látják, köztük olyan életmódbeli tényezőket, mint a dohányzás vagy a fokozódó légszennyezés. A legújabb tanulmányok ehhez képest már sokkal inkább a szervezetbe került vegyi anyagok spermiumszámra gyakorolt hatására összpontosítanak.

A kutatók a további vizsgálatokig szabályozást sürgetnek, így például azt, hogy az élelmiszerekkel érintkező anyagokból tiltsák ki a BPA-t, idézi a Euronews

Legolvasottabb cikkeink