• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Románia karanténra kötelezi a Magyarországról érkezőket

Hírek Frissítve 2020.10.06 Forrás: MTI
Románia karanténra kötelezi a Magyarországról érkezőket

Romániában százezer lakosra 109,6, Magyarországon 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben. Külföldi hírösszefoglaló.

Románia karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról érkezők számára
Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

Erről - és a járvány terjedését korlátozó egyéb óvintézkedésekről - hétfő esti ülésén döntött az országos járványügyi operatív törzs (CNSU). A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országok listáját, az úgynevezett "sárga zónát", az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítették, amely szerint Romániában minden százezer lakosra 109,6, Magyarországon pedig minden százezer lakosra 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU "sárga listáján" szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss - legfeljebb 48 órája végzett - negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

A CNSU hétfői határozata betiltja a zarándoklatokat Romániában. A rendelkezés értelmében az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Ez a román ortodox egyház egyik legnépszerűbb szertartását, a jövő héten esedékes jászvásári Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatot érinti, amelynek során más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit.

A CNSU arra kötelezte a megyei és a fővárosi járványügyi operatív törzseket, hogy 48 órán belül hozzák meg a helyi járványhelyzetnek megfelelő regionális, vagy települési szintű korlátozó intézkedéseket. Hasonló kötelezettséget írnak elő számukra arra az esetre, ha később észlelik, hogy valahol a fertőzésszám két hét alatt megyei vagy több település szintjén meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

A CNSU ajánlása szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára, ahol pedig nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni.

A több mint 19 millió lakosú Romániában az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, és több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében.

Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma
Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, utóbbi növeli kórházi kapacitásait - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának vezetője elmondta: a következő napokban további száz kórházi ágyat készítenek elő. Hozzátette: bővítik a kórházi kapacitásokat a nyugat-szlovéniai Nova Goricában, valamint a ljubljanai klinika fertőző osztályán, amely eddig a legnagyobb terhet viselte.

Mint mondta, problémát okoz az is, hogy a vírus bejutott a nagyobb kórházakba. Ezek között az észak-szlovéniai, jasenicai, valamint a maribori és ljubljanai klinikai központokat említette.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 189-cel 6764-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 75 új esetről számoltak be, de kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén az országban. Három új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 160-ra nőtt.

A diagnosztizált betegek közül 111-en vannak kórházban, közülük húszat ápolnak intenzív osztályon. A kórházi ellátásra szoruló betegek száma szeptember eleje óta folyamatosan nő, és először vasárnap haladta meg a százat.

Horvátországban egy nap alatt 287-tel nőtt és elérte a 18 084-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 138 új esetről számoltak be. Négy haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 304-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban a múlt héten még nem érte a háromszázat a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Továbbra is gyorsan nő a fertőzések száma Csehországban
Csehországban továbbra is gyorsan emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzések száma.

Az egészségügyi minisztérium honlapján kedd reggel közölt kimutatás szerint hétfőn 3119 új esetet regisztráltak, amely a vírus felbukkanása óta a negyedik legnagyobb napi szám.

Március elejétől, a járvány kezdetétől, 85 566 embernél mutatták ki a fertőzést. Ezek több mint fele már kigyógyult, jelenleg mintegy 38 ezret tartanak nyilván igazolt fertőzöttként.

Az orvosok szerint aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben felgyorsult a kórházi kezelésre szorulók száma, és megugrott az elhalálozásoké is. Vasárnap 24-en, hétfőn 11-en haltak meg a koronavírus miatt, és ezzel a halálesetek száma 758-ra emelkedett. A kórházakban 1242 beteget kezelnek, közülük 265 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

A legrosszabb helyzet továbbra is a dél-morvaországi Uherské Hradiste járásban van, ahol százezer lakosra 380 fertőzött jut. Prágában az utóbbi héten javult a járványhelyzet.

Csehországban hétfőtől szükségállapot van érvényben, amely megteremtette a jogi feltételeket a kormányzat hatékonyabb fellépéséhez a járvány ellen. Roman Prymula egészségügyi miniszter hétfőn a közszolgálati televízióban felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ha nem tartják be következetesen az érvényes óvintézkedéseket, a kormány kénytelen lesz szigorítani azokat.

Lengyelországban növekszik a kórházban kezeltek száma
Növekszik Lengyelországban a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma, egyre többen szorulnak lélegeztetőgépre, ezért megnövelik a járványosztályok kapacitását - közölte kedden Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes.

Kraska a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: egyre több Covid-19-beteget kezelnek intenzív osztályon, a járványnak más a jellege Lengyelországban, mint a tavaszi hónapokban volt.

Ezért ezen a héten több, korábban jelzett módosítást eszközölnek a járványkezelési stratégiában, egyebek között jelentősen megnövelik a fekvőhelyek, a lélegeztetőgépek tartalékait, és a szükségleteknek megfelelően módosítják az egészségügyi személyzet vezénylését is - mondta el Kraska.

Megerősítette, hogy egyes kórházakban elfogyott a Covid-19 kezelésében használt remdesivir, oda más gyógyintézmények tartalékait csoportosítják át az Európai Bizottság által beszerzendő gyógyszer jövő hétre tervezett szállításáig.

A lengyel egészségügyi tárca keddi közleménye szerint egy nap alatt 561-gyel 3719-re nőtt a koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma. Közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen, 44-gyel többen, mint hétfőn.

Kedden 2236 új koronavírus-fertőzésről számoltak be. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 27 441 az aktív fertőzöttek száma.

Egy nap alatt a járvány kitörése óta a legtöbb, 58 fertőzött hunyt el, közülük 56 esetében a halál oka a Covid-19 és más betegségek együttes megléte volt.

Oroszországban meghaladta a 11 ezret az új fertőzöttek száma
Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 615-tel 1 237 504-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez a legnagyobb szám május 11. óta. A terjedés üteme 0,9 százalékos, a reprodukciós ráta 1,22, az új esetek 28,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 458 549), India (6 685 082) és Brazília (4 927 082) után.

Az aktív esetek száma 5175-tel 227 265-re nőtt. A halálos áldozatoké 188-cal 21 663-ra, a felépülteké pedig 6252-vel 988 576-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 48,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 295 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 234 340 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes kedden újságíróknak elmondta, hogy az orosz fővárosban több mint négyezer (4082) új fertőzöttet mutattak ki, és több mint ezer Covid-19-beteget szállítottak kórházba az elmúlt 24 órában; mindkét érték lényegében a tavasz közepén mért csúcs beállítását jelenti. Rakova a veszélyeztetett csoportokat otthon maradásra, a többi moszkvait pedig maszkviselésre, a zsúfolt helyek elkerülésére és a személyes kapcsolatok korlátozására szólította fel.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester az október 9-29. közötti időszakra felfüggeszttette a diákok, a 65 év felettiek és a krónikus betegek utazási kedvezményeit, a főváros által irányított színházak, múzeumok és koncerttermek jegyeladását online üzemmódba állíttatta át, a moszkvai munkáltatókat pedig arra utasította, hogy adják át az önkormányzatnak a hétfő óta kötelezően távmunkában dolgozó alkalmazottjaik - ezek aránya nem lehet kevesebb 30 százaléknál - személyes adatait, mobiltelefonszámát, valamint személygépkocsi-rendszámát és közlekedésibérlet-adatait.

A moszkvai iskolákban hétfő óta szünetel a tanítás.

Legolvasottabb cikkeink