• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

S. Stanley: a pulykahús a gyanús

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Végül az osztrákok találták meg a furcsa európai fertőzés forrását.

Úgy tűnik a pulykahús lehet a forrása a Magyarországon, Németországban és Belgiumban megfigyelt furcsa betegségsorozatnak, amelyet a leginkább Ázsiában honos Salmonella Stanley nevű baktérium okozott. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az Európában idén megfigyelt antibiotikum rezisztens kórokokzó forrására az osztrák járványügy akadt rá.

Az ECDC augusztus elején hívta fel a figyelmet arra, hogy több országot érintő salmonella járvány bontakozik Európában, és a legtöbb esetet Magyarországról jelentették. A központ hangsúlyozta a Salmonella Stanley azért lehet veszélyes, mert több antibiotikummal szemben is rezisztens, és hiába keresték, akkor még nem találták a fertőzés forrását.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarországon januártól júniusig hatszor több S. Stanley fertőzést jelentettek, mint a korábbi években és az esetek furcsasága volt az is, hogy egymástól elkülönülve fordultak elő.. Ráadásul az Európában így Magyarországon jelentett fertőzések láthatóan nem köthetőek utazáshoz sem, pedig ez a baktériumtípus főleg Dél-Kelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön lelhető fel.

A szinte teljesen megegyező S. Stanley törzs egyébként elsősorban a 9 év alatti gyermekeket fertőzte meg és az esetek súlyosságát jelzi, hogy a magyar és belga fertőzöttek több mint fele, 53 százaléka kórházi kezelésre szorult.

A baktérium törzsről azt is lehetett tudni, hogy elsősorban a nalidixsavval szemben reizisztens, de az ECDC jelentése megemlített más antibiotikumokat is, így a tetracyclint, a streptomycint, a ciprofloxacint és a sulfamethoxazole-t. Az európai járványügyi központ jelentésében azt is közölte: szinte biztos, hogy a három országban előforduló fertőzéseknek ugyanaz lehet a forrása.

Az ECDC a járványügyi riasztási rendszerén keresztül jelezte az unió országainak a veszélyt és ugyanezen az információs rendszeren keresztül küldte el vizsgálati eredményeit az osztrák járványügy, amely szerint a pulykahús feldolgozása során keletkezhetett olyan szennyeződés, amely a fertőzés forrása lehet. Az európai központ az érintett országokkal közösen a vizsgálati eredményekről konzultációt szervez, amelynek során járványügyi és mikrobiológiai szempontok alapján értékelik a rendelkezésre álló információkat. Ezután közösen határozzák majd meg, hogy milyen következő lépésekre van szükség európai szinten.