• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Segíthet az állatterápia

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Lassan Magyarországon is elfogadottá válik, hogy vakvezető, mozgássérült-segítő, esetleg mentőkutyák is dolgoznak körülöttünk.

A terápiás állatokról azonban még keveset hallani. Pedig kicsit másképpen, de ők is életet mentenek: pszichiátriai betegekét, sérült gyermekekét, idősekét. Előbb a tapasztalat, majd a vizsgálatok is bebizonyították, hogy a velük való foglalkozás többek között csökkenti a feszültséget, a szívinfarktus veszélyét, erősíti az immunrendszert, jelenlétük mozgásra és kapcsolatteremtésre sarkall, egyszóval javítja az élet minőségét.

B. Levinson amerikai pszichiáter 1968-ban figyelt fel az állatterápia jótékony hatásaira. Egy kisgyereket kezelt de semmire nem jutott vele, a kicsi nem szólalt meg, míg egy alkalommal kénytelen volt a kutyáját is magával vinni a rendelőbe. A gyerek játszani kezdett vele, és pillanatok alatt feloldódott; előbb a kutyával, majd az orvossal is hajlandó volt kommunikálni.

A budapesti Vázsonyi Vilmos idősek otthonában a Tetra 2002 Állatterápiás Alapítvány önkéntesei évek óta hetente egyszer tartanak kutyás látogatást. Mint minden hasonló intézményben, az itt élőknek is a kiszolgáltatottsággal, a magánnyal, a feleslegessé válás érzésével kell megküzdeniük, úgy, hogy minden percüket idegenekkel kell megosztaniuk. A régi kapcsolataik megszakadnak, és bizony gyakran megesik, hogy a családjuk is megfeledkezik róluk. Szerencsés esetben - ha van rá szakember, pénz és legfőképpen akarat - az ott dolgozók igyekeznek tompítani ezeken, és terápiát, illetve értelmes elfoglaltságot ajánlani a bentlakóknak, hogy megtörjék a monotóniát. A kutyák érkezése ilyen esemény.

Az idősek napokkal korábban készülnek a látogatásra, beszélgetnek róla, a kutyáknak jutalomfalatokat gyűjtenek, azaz aktivizálják magukat. Van olyan asszony, aki csak hetente egyszer, a látogatási napon hajlandó felkelni az ágyból. Ilyenkor a szép ruháját veszi fel, és kéri, hogy fésüljék meg - meséli Dezsényi Beáta pszichológus. Az, hogy egy intézményben dolgozhatnak-e állatok, a vezetőtől függ. Előítéletek persze vannak, a kutyák azonban ápoltak, rendszeresen állatorvos ellenőrzi őket, és gazdáikhoz hasonlóan képzés, vizsga előzi meg a bevetésüket.

Legolvasottabb cikkeink