• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

SM: magabiztosabbak a szakorvosok a második hullám előtt

Hírek 2020.07.31 Forrás: Weborvos
SM: magabiztosabbak a szakorvosok a második hullám előtt

Eddig úgy tűnik, hogy az SM betegség és annak kezelése az esetek többségében nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus-fertőzés lefolyásában.

Magabiztosabban néznek a neurológusok a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma elé, legalábbis ami az idehaza mintegy 8-10 ezer embert érintő gyógyíthatatlan idegrendszeri kór, a sclerosis multiplex kezelését illeti - derült ki a Multiplex Magazin legfrissebb lapszámában nyilatkozók szavaiból. Az SM betegeknél az immunrendszer nem megfelelő működése okoz az agyban és a gerincvelőben károsodást, a koronavírus-járvány kezdetén a szakorvosok számára világszerte dilemmát okozott, hogy az immunrendszer működését befolyásoló SM terápiák közül melyeket folytassák és melyeket halasszák. Ahogyan gyűltek a nemzetközi tapasztalatok, úgy kristályosodott ki, hogy az SM-ben alkalmazott gyógyszerek többségénél a terápia változatlan folytatása a kisebb kockázat. Az SM betegséget rendszerint fiatalkorban, a húszas-harmincas életévekben diagnosztizálják, a betegek kilátásai jelentős részben azon múlnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek mely részei, milyen mértékben és milyen gyorsan károsodnak. Vannak, akik akár évtizedeken át jó életminőségben együtt tudnak élni a betegséggel, másokat gyors leépülés fenyeget.

Az SM betegek bizonytalansága tükröződött a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által elindított segélyvonalra érkezett hívásokban is – számoltak be tapasztalataikról a hívásokat fogadó szakemberek. A lapnak nyilatkozó neurológus szakorvosok szavaiból kiderül: mivel a globális felmérések még zajlanak, így végleges és biztos álláspont még nem alakítható ki, ám eddig úgy tűnik, hogy az SM betegség és annak kezelése az esetek többségében nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus-fertőzés lefolyását tekintve. Azt ugyanakkor hangsúlyozzák: az SM betegeket érintő esetszám azért is lehetett alacsonyabb, mert az autoimmun betegséggel élők valószínűleg nagyobb arányban betartották a járványvédelmi óvintézkedéseket. A pácienseket erre kérik a jövőben is. Azért is szükség van hosszú távon is az óvatosságra, mert ha lesz is védőoltás a koronavírus ellen, az nem biztos, hogy SM betegeknél is használható lesz.

A neurológiákon és a betegszervezeteken keresztül terjesztett ingyenes országos civil magazin foglalkozik a szorongás lehetséges csökkentésének pszichológiai módszereivel, beszámol a nemzetközi és hazai szinten egyaránt az online térben megrendezett SM világnapról, ismerteti a nemzeti SM szervezetek nemzetközi összefogását és egy magyar munkatárs portréján keresztül bemutatja az Európai SM Platform tevékenységét is.

Legolvasottabb cikkeink