• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

SM: magabiztosabbak a szakorvosok a második hullám előtt

Hírek 2020.07.31 Forrás: Weborvos
SM: magabiztosabbak a szakorvosok a második hullám előtt

Eddig úgy tűnik, hogy az SM betegség és annak kezelése az esetek többségében nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus-fertőzés lefolyásában.

Magabiztosabban néznek a neurológusok a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma elé, legalábbis ami az idehaza mintegy 8-10 ezer embert érintő gyógyíthatatlan idegrendszeri kór, a sclerosis multiplex kezelését illeti - derült ki a Multiplex Magazin legfrissebb lapszámában nyilatkozók szavaiból. Az SM betegeknél az immunrendszer nem megfelelő működése okoz az agyban és a gerincvelőben károsodást, a koronavírus-járvány kezdetén a szakorvosok számára világszerte dilemmát okozott, hogy az immunrendszer működését befolyásoló SM terápiák közül melyeket folytassák és melyeket halasszák. Ahogyan gyűltek a nemzetközi tapasztalatok, úgy kristályosodott ki, hogy az SM-ben alkalmazott gyógyszerek többségénél a terápia változatlan folytatása a kisebb kockázat. Az SM betegséget rendszerint fiatalkorban, a húszas-harmincas életévekben diagnosztizálják, a betegek kilátásai jelentős részben azon múlnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek mely részei, milyen mértékben és milyen gyorsan károsodnak. Vannak, akik akár évtizedeken át jó életminőségben együtt tudnak élni a betegséggel, másokat gyors leépülés fenyeget.

Az SM betegek bizonytalansága tükröződött a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által elindított segélyvonalra érkezett hívásokban is – számoltak be tapasztalataikról a hívásokat fogadó szakemberek. A lapnak nyilatkozó neurológus szakorvosok szavaiból kiderül: mivel a globális felmérések még zajlanak, így végleges és biztos álláspont még nem alakítható ki, ám eddig úgy tűnik, hogy az SM betegség és annak kezelése az esetek többségében nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus-fertőzés lefolyását tekintve. Azt ugyanakkor hangsúlyozzák: az SM betegeket érintő esetszám azért is lehetett alacsonyabb, mert az autoimmun betegséggel élők valószínűleg nagyobb arányban betartották a járványvédelmi óvintézkedéseket. A pácienseket erre kérik a jövőben is. Azért is szükség van hosszú távon is az óvatosságra, mert ha lesz is védőoltás a koronavírus ellen, az nem biztos, hogy SM betegeknél is használható lesz.

A neurológiákon és a betegszervezeteken keresztül terjesztett ingyenes országos civil magazin foglalkozik a szorongás lehetséges csökkentésének pszichológiai módszereivel, beszámol a nemzetközi és hazai szinten egyaránt az online térben megrendezett SM világnapról, ismerteti a nemzeti SM szervezetek nemzetközi összefogását és egy magyar munkatárs portréján keresztül bemutatja az Európai SM Platform tevékenységét is.

Legolvasottabb cikkeink